EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

20-09-2006 - EVO: âVluchtstrook toestaan voor vrachtauto en bus rondom Utrechtâ


Een infarct dreigt voor de Provincie Utrecht. Een groot aantal plannen blijft op de plank liggen, doordat spoedwet-trajecten niet aangelegd kunnen worden omdat de luchtkwaliteitnormen dit niet toelaten. Iedere werkdag kosten de files op wegen van en naar Utrecht het bedrijfsleven ruim 1 miljoen euro. EVO stelt voor om op korte termijn vrachtwagens en bussen over de vluchtstrook te laten rijden, om zo de schade voor de economie te beperken.

Nu de geplande spitsstroken niet gebruikt kunnen worden, pleit EVO ervoor dat de vluchtstrook voorlopig ingericht wordt als doelgroepstrook voor het vracht- en busverkeer.

Deze doelgroepstroken lossen weliswaar de files niet op, maar hebben een aantal voordelen. Zo neemt de economische schade af, verbetert de verkeersveiligheid en worden de reistijden voor het openbaar vervoer betrouwbaarder. Bovendien verbetert de luchtkwaliteit omdat vrachtverkeer minder hoeft op te trekken en af te remmen. Daarnaast heeft deze maatregel geen aanzuigende werking op personenverkeer. Omdat deze oplossing de files niet aanzienlijk vermindert, voorkomt het dat ineens allerlei mensen weer de auto pakken in plaats van de trein en bus.

De trajecten die nu niet kunnen worden uitgevoerd, komen volgens EVO in aanmerking voor dit principe. Dit geldt bijvoorbeeld voor de A12 van Utrecht naar Veenendaal.