Gemeente AmsterdamHeldere deurregels van Amsterdamse disco's en clubs

Horeca, jongeren, en gemeente Amsterdam lanceren Panel Deurbeleid Amsterdam

20 september 2006
-

Amsterdamse disco's en clubs, jongeren, gemeente, politie en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam lanceren vandaag het Panel Deurbeleid Amsterdam. Het Panel moet bijdragen aan een uitgaansklimaat waarin veiligheid en respect centraal staan.

Kern is een helder deurbeleid van de Amsterdamse disco's en clubs. Daaraan gekoppeld is een laagdrempelige klachtenregeling voor gasten die menen ten onrechte geweigerd te zijn. Elf Amsterdamse clubs doen vanaf vandaag mee.

Burgemeester Cohen lanceerde het Panel samen met de horeca en jongeren: "Uitgaan is enorm belangrijk voor jongeren. Disco's en clubs hebben glasheldere deurregels nodig om dat goed te laten verlopen. Uitingen van discriminatie kunnen we in Amsterdam niet gebruiken. Net zomin als onfatsoenlijk gedrag in de disco zelf. De deelname van de politie hierbij is ook wezenlijk, want het bestrijden van discriminatie is een van hun speerpunten."

Panel deurbeleid. Foto Edwin van Eis

Panel Deurbeleid Amsterdam

De gemeente Amsterdam financiert het Panel Deurbeleid Amsterdam uit het programma `Wij Amsterdammers' van de gemeente Amsterdam. Via een campagne wordt het Amsterdamse uitgaanspubliek vanaf vandaag geïnformeerd over het Panel. Via de nieuwe site van het panel (www.deurbeleidamsterdam.nl kunnen jongeren contact opnemen.

Elf discotheken en clubs (Escape, Panama, Hotel Arena, Powerzone, Rain, Panama, foto: Panama Jantjes Verjaardag, The Club Royalty, You II, Play Nasty, More, Jimmy Woo) gaan bij de ingang van het bedrijf meer bekendheid geven aan de regels die ze hanteren bij hun deurbeleid (zoals leeftijd, gedragsregels en "dresscode'').

Onterecht geweigerd

Bezoekers weten zo waar ze aan toe zijn. Jongeren die menen onterecht geweigerd te zijn kunnen dat melden bij het Panel. Zij worden binnen 3 dagen uitgenodigd voor een gesprek, waarna wordt besproken welke vervolgstappen nodig zijn.

In het Panel zitten vertegenwoordigers van:
* De horeca (Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam), * Amsterdamse jongeren (Jongeren Actief voor Amsterdam - JAA, en jongerencentrum Argan),
* politie Amsterdam-Amstelland,
* Meldpunt Discriminatie Amsterdam
* Gemeente Amsterdam.