Amsterdam Airport Schiphol

Alarmoefening op Schiphol

Op Schiphol wordt vanavond een multidisciplinaire alarmoefening gehouden. Het scenario dat wordt geoefend is een ongeluk met een vliegtuig dat aankomt op Schiphol.

Deelnemers aan de oefening zijn de Regionale Brandweer Amsterdam en Omstreken, Regionaal Bureau GHOR Amsterdam en Omstreken, District Koninklijke Marechaussee Schiphol, de Gemeente Haarlemmermeer en Amsterdam Airport Schiphol. Aan de oefening doen verder 50 Lotusslachtoffers, 130 vrijwilligers van de Hogeschool Utrecht en de KLM mee.

De alarmoefening begint om 20.30 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. De nadruk van de oefening van vanavond ligt op vliegtuigbrandbestrijding, redding en medische hulpverlening. Ook wordt de organisatie van de calamiteitenbestrijding en de onderlinge communicatie tussen alle betrokken partijen getoetst.

Ieder jaar wordt op Schiphol een multidisciplinaire oefening gehouden waarbij alle betrokken partijen de benodigde handelingen daadwerkelijk uitvoeren. Deze oefening wordt gedurende het jaar in drie delen opgesplitst zodat alle onderdelen voldoende aandacht krijgen: een deel waarin de nadruk ligt op vliegtuigbrandbestrijding, redding en medische hulpverlening, een deel waarin de nadruk ligt op opvang, registratie en hereniging van relaties en een deel met een (bestuurlijke) papieren oefening.

Daarnaast houdt Schiphol regelmatig oefeningen in kleiner verband, waarbij een ongeval of voorval "op papier"moet worden afgehandeld volgens de procedures van de alarmregeling Schiphol.

Voor de media zijn er geen voorzieningen om bij de oefening aanwezig te zijn

Met 44,2 miljoen passagiers en ruim 1,4 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol in 2005 de vierde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo'n 90 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met ca. 250 bestemmingen over de hele wereld. Schiphol is daarmee één van de vier belangrijkste mainports of hubs van Europa en één van de twee Europese thuisbases van Air France-KLM en de SkyTeam alliantie. De luchthaven Schiphol is ook een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven waren eind oktober 2005, 58.000 mensen werkzaam.

Amsterdam Airport Schiphol is een onderdeel van Schiphol Group. Schiphol Group is een exploitant van luchthavens in binnen- en buitenland en heeft als ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn. Zie http://www.schiphol.nl


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl