Socialistische Partij

Gerkens krijgt spoeddebat over privatisering Schiphol

20-09-2006 * Op verzoek van SP-Kamerlid Arda Gerkens zal de Tweede Kamer vandaag in een spoeddebat opheldering eisen van minister Gerrit Zalm (Financiën) over zijn dreigement om de privatisering van Schiphol af te dwingen, tegen de wens van aandeelhouder Amsterdam in. In gesprek met de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher heeft de VVD-bewindsman aangegeven mogelijk de positie van Amsterdam niet te respecteren als zij besluit de privatisering van Schiphol tegen te houden.

Zalm en de gemeente Amsterdam staan lijnrecht tegenover elkaar: Zalm wil 49 procent van de aandelen in de luchthaven verkopen, Amsterdam wil dat absoluut niet. Vorige week bespraken Zalm en Asscher hun meningsverschil. Gerkens: "Asscher heeft hierbij het vermoeden gekregen dat Zalm hem zal dwingen akkoord te gaan met de privatisering. Per Koninklijk Besluit kan hij mogelijk een tegenstem van Amsterdam vernietigen. Dat zou echter een aantasting zijn van de rechten die Amsterdam als aandeelhouder van Schiphol heeft."

Zalm kondigde dinsdag al aan snel in een brief de stand van zaken rond de privatisering van Schiphol toe te lichten. De gemeente Amsterdam op haar beurt liet dinsdag via het advocatenkantoor Nauta Dutilh weten naar de rechter te zullen stappen als Zalm een tegenstem van de stad vernietigt. De SP is fel gekant tegen de uitverkoop van Schiphol. Het publieke belang is het beste verzekerd als de luchthaven in publieke handen blijft. Dat is waardevoller dan de vlugge, eenmalige winst die aandelenverkoop oplevert.