Moya Brennan: "Het is persoonlijker en compacter geworden"


`The Voice of Clannad' presenteert op 27 oktober nieuwe cd in Rotterdamse Doelen

ROTTERDAM, 20060920 -- Op 9 oktober verschijnt Signature, de nieuwe cd van Moya Brennan, ook bekend als The Voice of Clannad. Nauwelijks twee weken later start haar Nederlandse tour, waarbij ze het nieuwe materiaal voor het eerst live op de bühne brengt. Het belooft een reeks enerverende concerten te worden, want Brennan is op Signature persoonlijker dan ooit en de songs zijn compacter en gevarieerder dan op de voorganger Two Horizons. Op vrijdag 27 oktober staat zij in de Grote Zaal van de Doelen en opent de serie Folk.

"Signature is onder bijzondere omstandigheden tot stand gekomen", vertelt Brennan. "Ik heb er twee en een halve maand aan gewerkt, van compositie tot opname. Dat is kort. Zeker als je bedenkt dat Two Horizons twee en een half jaar in beslag nam. "Twee nummers waren af, maar verder hebben we alles in die tien weken in mijn eigen studio gedaan, tot de productie aan toe. Die korte productietijd heeft positief gewerkt. In de studio ontstond daardoor een heel creatieve en productieve atmosfeer."

Inbreng bandleden
"Ik mag me heel gelukkig prijzen met deze band", vervolgt ze. "Harpspelers als Cormac Debarra zijn zeldzaam. Ik kan mij daardoor tijdens de opnamen volledig op de zang concentreren. Tijdens het componeren gebruik ik een keyboard. Daar zijn uiteindelijk wel stukken van op de cd terechtgekomen, maar de harp heb ik helemaal aan Cormac overgelaten.
Door die nauwe betrokkenheid van de bandleden zijn niet alleen veel van hun ideeën in de songs terecht gekomen. Er ontstond ook een bijzondere sfeer. De nummers zijn wat steviger en ze gingen ook meteen leven. Die vibe zal straks tijdens de live optredens ongetwijfeld merkbaar zijn.
De productie heb ik samen met gitarist Fionan Debarra gedaan. Ook dat was helemaal nieuw voor mij, maar ik ben er zeker niet ontevreden over. De nummers zijn heel natuurlijk op het album terecht gekomen. Indruk maken op mensen is nooit mijn drijfveer geweest. Wat je doet moet goed klinken. Door het af en toe op een andere manier te doen, blijf je vitaal. Je wordt er niet moe van. Daarbij heb ik de stellige indruk dat er op de markt plaats is voor dit album.

Songteksten
In tegenstelling tot de muziek zijn de teksten geheel van Moya Brennan's eigen hand. Wie goed luistert, hoort flarden van het turbulente leven van de frontvrouwe van Clannad langskomen. Songtitels als Purple Haze, Merry-go-round en Black Night spreken wat dat betreft boekdelen. De fans die de autobiografie van Brennan op de plank hebben staan, zullen de thema's ongetwijfeld herkennen.
Naast alle gekte, die vooral refereert aan de laatste jaren van de Clannad-periode, is er vanzelf ook plaats voor meer ingetogen nummers. Het leven van Brennan is immers in rustiger vaarwater terecht gekomen. De Ierse omgeving en haar herontdekking van het christendom dragen bij aan poëtischer en diepzinniger werk, zoals in Hidden Stories en vooral Never Stray Far Away. Ook haar roots heeft ze nooit verloochend en op Signature bezingt ze in het nummer Tapestry de familieband met haar grootouders. Brennan gunt de luisteraars een kijkje in haar leven en in wat haar daarin bezighoudt.

Nederlandse tour
Vanaf 22 oktober presenteert ze Signature live op de planken. In Nederland. "I love to play in Holland", vertelt ze. "De mensen houden van muziek. Ze zien het plezier dat muzikanten samen hebben en voelen wat er op een podium ontstaat. Daardoor is het een geweldig land om te touren.
Het verbaast me steeds opnieuw hoeveel keren we er kunnen spelen en altijd als we na de concerten mensen spreken is er dat gevoel van verbondenheid. Van twee kanten overigens. De manier waarop mensen ons behandelen, maar ook de zalen waarin we spelen, zijn in één woord fantastisch. En zo denk niet alleen ik erover. Dit geldt ook voor de band.
Die bijzondere band is ontstaan in de periode van Clannad. We hebben toen een geweldig publiek aangetrokken en dat is eigenlijk nooit veranderd. Dit betekent heel veel voor me.
Ik kijk dan ook met veel plezier uit naar deze tour. Vooral omdat ik nu al weet dat er bijzondere dingen op het podium gaan gebeuren. We hebben er plezier in om de muziek op het podium neer te zetten en tijdens de repetities merk je dat. Er zijn steeds opnieuw van die bijzondere momentjes waarin iets nieuws ontstaat, maar het blijft om de muziek gaan. Het is geen cabaret."


vrijdag 27 oktober 2006
Concert- en congresgebouw de Doelen
Schouwburgplein 50, Rotterdam
Grote Zaal, 20.15 uur

Moya Brennan

Entree ¤ 29 / ¤ 27 (R'pas & 65+) / ¤ 20 (CJP)

kaarten: 010 2171717 of www.dedoelen.nl

Tournee
Moya Brennan speelt met haar band op:
22 oktober Eindhoven Muziekcentrum Frits Philips
24 oktober Leeuwarden De Harmonie
25 oktober Amsterdam Concertgebouw
26 oktober Breda Chassé Theater
27 oktober Rotterdam De Doelen
28 oktober Hengelo


Concert- en congresgebouw de Doelen