Persuitnodiging: Dag van de Dialoog Amsterdam

Bex communicatie

Dag van de Dialoog Amsterdam 21 september 2006

Identiteit - voel jij je Amsterdammer?

Op donderdag 21 september vindt de vierde Dag van de Dialoog in Amsterdam plaats. In ruim 100 winkels, bankkantoren, buurthuizen, moskeeën, scholen, politiebureaus, en stadsdeelkantoren staan tafels waaraan bewoners van de stad met elkaar in gesprek gaan over het thema Identiteit. Daarbij gaat het over wie je bent, wat je doet, of je bij een groep wilt horen of juist niet en of je je Amsterdammer voelt?

De eerste Dag van de Dialoog in Amsterdam vond plaats op 21 december 2004, als reactie op de ontstane onrust na de moord op Theo van Gogh. Door de dialooggesprekken krijgen Amsterdammers met verschillende achtergronden en meningen meer begrip en respect voor elkaar en wordt de binding in Amsterdam versterkt, waardoor nieuwe initiatieven in de stad ontstaan. Eén van de voorbeelden hiervan is het dialoogcafé dat inmiddels maandelijks in stadsdeel Oud Zuid georganiseerd wordt.

Programma 21 september
De vierde Dag van de Dialoog start om 8.00 uur met een ontbijtbijeenkomst bij het Nova college (burgemeester Hogguerstraat 2), waar wethouder Marijke Vos haar visie geeft op het thema Identiteit. Aansluitend wordt de Dag van de Dialoog geopend door de voorzitter van het Platform Amsterdam Dialoog Saskia Geraeds van ING Bank. De leerlingen van het Nova College verzorgen het ontbijt en een optreden. Daarnaast doen ze ook mee aan verschillende dialoogtafels, die vanaf 9.00 uur verspreid over de hele stad gehouden worden. Op 19 september ontvangt u een overzicht van de dialoogtafels die u kunt bezoeken.

Training gespreksleiders
Vanavond vindt de verplichte training voor alle gesprekleiders plaats in De Rode Hoed. Na een inleiding van Marijke Vos over het thema, oefenen de gespreksleiders de basisprincipes van een goede dialoog. Ook zal hoogleraar actief burgerschap Evelien Tonkens hier een aantal resultaten presenteren uit haar onderzoek naar de effecten van de Dag van de Dialoog op de binding van Amsterdammers met hun stad.

Dag van de Dialoog landelijk
Samen met het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie, dat in 2001 de allereerste Dag van de Dialoog organiseerde, helpen de initiatiefnemers in Amsterdam om de Dag van de Dialoog ook in andere steden op te zetten. Op 20 september vindt de Dag van de Dialoog in Vlaardingen plaats. Haarlem, Zaanstad, Alkmaar, Lelystad en Utrecht zullen spoedig volgen. De landelijke uitrol van de Dag van de Dialoog wordt mogelijk gemaakt met steun van het Oranje Fonds.