Gemeente Tilburg

Datum
19 september 2006

EMBARGO TOT 21 SEPTEMBER 12.00 UUR

Andere visie op sociale zekerheid

Tilburgse Taskforce Armoede presenteert aanbevelingen op 21 september a.s.

Richt de sociale zekerheid in op basis van vertrouwen. Maak een Snelloket voor bijstand, dat binnen drie dagen een uitkering of bijzondere bijstand verstrekt. Stel eisen aan mensen die zelf wat kunnen doen aan de verbetering van hun positie (voor wat hoort wat). Verplicht alle bijstandsgerechtigden om een cursus omgaan met geld te volgen. En schaf belemmerende regels af. Volgens dhr. Tof Thissen zijn dat de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport van de Tilburgse Taskforce Armoede. Tof Thissen is voorzitter van de koepel van sociale diensten (Divosa) en onafhankelijk voorzitter van de Taskforce Armoede in Tilburg. Op donderdag 21 september presenteert hij het rapport "De cirkel doorbreken" aan college en raad van Tilburg. De bijeenkomst vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur in de raadszaal van de gemeente Tilburg, stadhuisplein 130. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

De cirkel doorbreken
De Taskforce heeft gesproken met meer dan 200 mensen die zelf in een armoedesituatie zitten of daar beroepsmatig mee te maken hebben. Zij vertelden openhartig over hun dagelijks leven, hun zorgen, hun toekomstperspectief. Indrukwekkende verhalen, die geleid hebben tot een andere visie op sociale zekerheid. Als een rode draad loopt door de verhalen heen dat mensen in armoedesituaties graag met respect behandeld willen worden, als volwassen en zelfstandige individuen. Dat botst met het systeem van de sociale zekerheid, dat er op ingericht is om te voorkomen dat mensen misbruik maken van de regels. Het systeem maakt mensen afhankelijk en daardoor gaan deze mensen zich ook zo gedragen, wat weer tot ergernis kan leiden bij de professionals. Die cirkel moet worden doorbroken.

Voor de pers:
U bent van harte welkom tijdens de presentatie van het rapport op donderdag 21 september, 10.00 uur in de raadszaal van de gemeente Tilburg, stadhuisplein 130. Tot het einde van die bijeenkomst geldt een embargo op dit persbericht. Tijdens de presentatie ontvangt u een exemplaar van het rapport.

Voor meer informatie kunt u bellen met Theun van den Boer van de afdeling Communicatie van de gemeente Tilburg, 013 542 88 19.


---- --