Provincie Zeeland



Watersport onder de loep tijdens afsluitende conferentie MAYA 2

De Provincie Zeeland sluit het Interreg-IIIb-Programma Marine Yachting (MAYA 2) af met een tweedaagse conferentie.

Op 21 en 22 september komen de MAYA partners, gemeentebesturen, havenautoriteiten en ondernemers uit de Noordzeekustgebieden van Nederland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk bijeen in Burgh-Haamstede. De conferentie staat in het teken van het sociaal economisch belang van watersport en toerisme.

Impuls voor Jachthavens

De provincie Zeeland en de gemeenten Schouwen-Duiveland, Sluis en Tholen ontvingen in 2004 ruim twee miljoen euro ter verbetering van de kwaliteit van de watersportvoorzieningen in de jachthavens van Zierikzee, Breskens en Sint Annaland. Het geld is gebruikt voor de verbetering van de jachthavens, voor marketing en promotie en voor kennisuitwisseling over veiligheid en duurzaam toerisme met andere jachthavens, zowel in Nederland als daarbuiten.

In Zierikzee en Breskens werd vooral geïnvesteerd in renovatie en bereikbaarheid van de havens. In Sint Annaland is de herstructurering ter hand genomen, waarbij plek werd ingeruimd voor de ontwikkeling en het onderhoud van zeewaardige aluminium jachten. In totaal is de afgelopen twee jaar bijna vijf miljoen euro worden geïnvesteerd in de watersportprojecten.

Conferentie

Op donderdagochtend geven verschillende sprekers hun visie op thema's als 'Internationale marketing en promotie voor de watersport', 'Duurzame havens van de toekomst' en 'Koppeling van jachthavens aan vrijetijdsvoorzieningen'. In de middag kunnen de deelnemers over de ontwikkelingen van jachthavens en watertoerisme spreken in verschillende workshops. De middag wordt afgesloten met een korte terugblik op MAYA 2.

De praktijk in beeld

Op vrijdagochtend brengen de deelnemers aan het congres een bezoek aan de jachthavens van Zierikzee en Port Zélande op de Brouwersdam. In de eerste haven is de aansluiting met de binnenstad verbeterd. Port Zélande heeft als onderdeel van MAYA 2 milieuvriendelijke methoden ontwikkeld ter vervanging van de huidige anti-fouling om algenaangroei op de scheepswanden te voorkomen.

MAYA 2

In MAYA2 doen vijftien bedrijven en overheidsinstanties mee uit Engeland, Schotland, Ierland, Frankrijk, België en Nederland. Gezamenlijk hebben zij een investeringsprogramma ontwikkeld van tien miljoen euro, waarin de Europese Unie 4,5 miljoen euro bijdraagt. Met de aanpak in de Zeeuwse jachthavens is een nieuwe fase van het provinciaal Watersportactieplan ter hand genomen. Met het programma is meer uitwisseling verwezenlijkt in de recreatievaart tussen Engeland, Frankrijk, België en de Zeeuwse Delta.

Hanneke Blok, 0118 631 392, Persbericht 156, 20 september 2006