Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 september 2006

Verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit staan centraal bij Week van de Vooruitgang

Op donderdag 21 september neemt Wethouder A. Epskamp van Verkeer & Vervoer om 13.30 uur de nieuwe verkeersveiligheidsmaatregelen in gebruik die rond basisschool De Driemaster zijn aangelegd. Deze dag staat landelijk in het teken van verkeersveiligheid rond scholen. Dan wordt de nationale actie 'Op voeten en fietsen naar school' gehouden. Ook in Alkmaar doen diverse basisscholen een dringend beroep op ouders om hun kinderen lopend of op de fiets naar school te brengen.

Basisschool De Driemaster en de gemeente Alkmaar hebben gezamenlijk gezocht naar maatregelen om de verkeersveiligheid rond de school te verbeteren. Onlangs zijn op de Hobbemalaan ter hoogte van De Driemaster stopverboden aangebracht. Medewerkers van Stadstoezicht zorgen voor de handhaving. Tevens is aan de Gabriël Metsulaan een zone gerealiseerd die speciaal bedoeld is voor zeer kort parkeren, zodat ouders hun kinderen bij de school snel en veilig kunnen laten in- en uitstappen. Op donderdag 21 september om 13.30 uur zullen wethouder A. Epskamp van Verkeer & Vervoer en de directeur van De Driemaster, de heer J. Schipper, de nieuwe verkeersmaatregelen officieel in gebruik nemen.

Actiedag 'Op voeten en fietsen naar school'
Veel auto's rond de school veroorzaken drukke, onoverzichtelijke en soms zelfs gevaarlijke verkeerssituaties, met name voor kinderen. Infrastructurele maatregelen kunnen slechts een ondersteunende bijdrage leveren als het erom gaat de omgeving rond scholen verkeersveilig te maken én te houden. Daarom is het van belang dat ouders hun kinderen zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school brengen in plaats van met de auto. Om hiervoor aandacht te vragen wordt op donderdag 21 september de nationale actie 'Op voeten en fietsen naar school' gehouden. In heel Nederland doen basisscholen mee aan deze actie. Evenals in voorgaande jaren nemen ook in Alkmaar verschillende scholen deel.

Week van de Vooruitgang
De actiedag maakt deel uit van de 'Week van de Vooruitgang', waarin duurzame mobiliteit centraal staat. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september zijn er eveneens activiteiten in het kader hiervan.

Op vrijdag 22 september wordt het Fietsroutenetwerk Noord-Kennemerland en West-Friesland officieel geopend. Daarmee telt Noord-Holland 1.131 kilometer aan fietsroutes, met in totaal 279 knooppunten, waar verschillende routes elkaar kruisen. Elk knooppunt heeft een eigen nummer. Door bij een knooppunt een route naar een volgend knooppunt te volgen, kan de recreatieve fietser naar eigen inzicht een fietstocht samenstellen. De trajecten tussen de knooppunten zijn altijd in twee richtingen bewegwijzerd. Een fietstocht kan gepland worden met overzichtskaarten, waarop ook andere regionale informatie staat. Deze informatie is onder meer te vinden op informatiepanelen bij de knooppunten.

Op zaterdag 23 september staat op het terrein van de gemeentereiniging een rijsimulator om Het Nieuwe Rijden te promoten. Het Nieuwe Rijden houdt onder meer in dat de auto minder brandstof verbruikt door eerder te schakelen naar een hogere versnelling. Bezoekers aan de open dag van de gemeentereiniging, die die dag haar 125-jarig jubileum viert, kunnen plaatsnemen in de rijsimulator en zo zelf het nieuwe, zuinige autorijden ervaren. De open dag is van 10.00 tot 15.00 uur op de gemeentewerf aan de Herculesstraat 71.