Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


VEILIGE PARKEERPLAATSEN BINNEN HANDBEREIK

Op de jaarvergadering van Koninklijk Nederlands Vervoer-Goederenvervoer wordt het KNV-plan voor veilige parkeerplaatsen in Europa gepresenteerd. Uit handen van bestuurslid Wim Vos, ontvangt Europarlementariër mevrouw Corien Wortmann-Kool het eerste exemplaar van de brochure 'Veilige parkeerplaatsen in Europa'.

De totale schade als gevolg van lading en voertuigdiefstallen in de Europese Unie is naar schatting acht miljard euro. De economische schade in Nederland als gevolg van deze criminaliteit wordt op zeshonderd miljoen euro geschat. Tevens vindt er een verschuiving in criminaliteit plaats. Als gevolg van de strengere veiligheidsmaatregelen bij zeehavens, verschuift de criminaliteit naar het vervoer over de weg. Hierdoor neemt de behoefte aan goed verlichte, overzichtelijk ingerichte en afgeschermde parkeerplaatsen onder vervoerders toe.

In de brochure is op basis van onderzoeksgegevens vastgesteld waar de behoefte aan veilige parkeerplaatsen het grootst is. Dat is langs de Europese transportaders waar de nabijheid van landsgrenzen, economische mainports, maar ook de Europese rij- en rusttijdenwetgeving bepalende factoren zijn. Volgens het KNV-plan zijn veilige parkeerplaatsen met relatief geringe aanpassingen te realiseren.

Om ervoor te zorgen dat de veilige parkeerplaatsen er ook echt komen, pleit KNV Goederenvervoer ervoor om bij een concessieverlening aan tankstations ook voor te schrijven dat de uitbater zorgt voor veilige parkeerplaatsen. Aan 'politiek Europa' de taak om dit te stroomlijnen.

Corien Wortmann-Kool heeft nieuws uit het Europees Parlement. Het Europees Parlement wil dat er door heel Europa efficiënte veilige parkeerplaatsen beschikbaar komen en dat chauffeurs die parkeerplaatsen gemakkelijk kunnen vinden. Het Europees Parlement heeft vorige week geld uitgetrokken om een blauwe vlagsysteem te ontwikkelen. Daarmee kan een Europees keurmerk ontwikkeld worden voor veilige parkeerplaatsen, met duidelijke wegwijzers langs de snelwegen. Corien Wortmann-Kool: "Het grote voordeel van de blauwe vlaggen is dat chauffeurs bij het zien van die vlag weten dat daar veilig geparkeerd of overnacht kan worden. Bovendien zullen hierdoor op veel parkeerplaatsen verbeteringen worden doorgevoerd om die blauwe vlag te verdienen."

Koninklijk Nederlands Vervoer ? Goederenvervoer is de werkgeversorganisatie van de toonaangevende logistieke dienstverleners en goederenvervoerbedrijven in Nederland

Den Haag, 21 september 2006

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Noot voor de redactie,

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)