Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|21 september  |
|Nummer        |
|213           |

Onderzoek naar werking dualisme
Provinciale Staten zouden meer zicht moeten hebben op kaderstelling

Provinciale Staten zouden meer zicht moeten hebben op nota's die de hoofdlijnen van het beleid bepalen, de kaderstellende nota's. Omdat te weinig bekend is wanneer GS belangrijke nota's af heeft, kunnen Provinciale Staten zich onvoldoende voorbereiden op de behandeling van deze nota's. Dat concludeert een onderzoeksteam van de Technische Universiteit Delft dat de nieuwe werkwijze na invoering van het dualisme onderzocht in opdracht van PS.

Provinciale Staten weten vaak pas in een laat stadium dat er een nota met hoofdlijnen van het beleid in de maak is. Bij de voorbereidingen voor een dergelijke kaderstellende nota worden Provinciale Staten veelal2 pas laat betrokken. Ook worden allerlei namen bedacht voor zo'n nota, waardoor het vaak niet duidelijk is dat het om een kaderstellende nota gaat. Bovendien is inhoudelijk aan de opbouw van de nota soms niet te zien dat het om de vaststelling van de hoofdlijnen van beleid gaat, waardoor verwarring kan ontstaan over de status van de besluiten.

De Commissie voor Beleidsevaluatie, een commissie die bestaat uit Statenleden en externe deskundigen, heeft een onderzoek laten instellen naar de uitvoering van de nieuwe rollen die Provinciale Staten hebben sinds hun vorige verkiezingen, toen het dualisme bij de provincie werd ingevoerd. De Technische Universiteit Delft, Faculteit Techniek, Bestuur en Management, onderzocht de stand van zaken in Noord-Brabant en concludeerde dat er drie belangrijke verbetermogelijkheden zijn:
1. Om beter te weten welke nota's in de maak zijn, krijgen Provinciale Staten na de verkiezingen van het nieuwe College van GS een overzicht van kaderstellende nota's die GS van plan is te gaan maken.
2. Voordat een nieuwe nota wordt geschreven, krijgen Provinciale Staten een startnotitie waarin staat hoe GS het beleid wil gaan uitvoeren. Bij de startnotitie kunnen PS aangeven hoe zij voor en na de vaststelling van het beleid betrokken willen worden.
3. Kaderstellende nota's krijgen een vaste naam en een vaste indeling, waardoor steeds duidelijk is wat de bedoelingen zijn van de nota.


De Commissie voor Beleidsevaluatie onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek en stelt Provinciale Staten voor om de aanbevelingen in de praktijk te brengen. Het statenvoorstel van de Commissie voor Beleidsevaluatie wordt op 13 oktober 2006 besproken in de commissie Bestuur en Middelen en op 3 november 2006 in Provinciale Staten.
Het volledige rapport is te vinden in het Brabantloket van www.Brabant.nl, vergadering Provinciale Staten van 3 november.