Productschap Margarine


21.09.2006

Begroting 2007 voortzetting bestaand beleid

De begroting voor 2007 biedt geen nieuwe ontwikkelingen en focust zich bij alle departementen op voortzetting van bestaand beleid.

VROM schrijft dat de Europese milieuagenda in 2007 een sterk accent zal leggen op klimaat en energiebeleid, zoals de EU-inzet in de internationale klimaatonderhandelingen, de verdere ontwikkeling van het emissiehandelssysteem en hernieuwbare energie (biomassa, thermische energie). Dit sluit volgens het ministerie goed aan op het ingezette kabinetsbeleid. In dat kader ijvert VROM voor een meer kansgerichte benadering van het EU-milieubeleid (eco-efficiënte innovaties: "clean, clever, competitive").

Als één van de belangrijkste prestaties in 2007 wordt genoemd dat alle maatregelen gericht op een duurzame energievoorziening hun eerste vruchten moeten afwerpen. Hieronder valt ook het opvoeren van het aandeel biobrandstoffen in de op de Nederlandse markt gebrachte benzine en diesel (van 2% in 2007, 5,75% in 2010) en het programma innovatieve biobrandstoffen dat eind 2006 door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt opengesteld, hetgeen reeds in de begroting van vorig jaar was aangekondigd en past in het bevorderen van duurzame mobiliteit. In dat kader wordt naar diverse aspecten gekeken zoals implementatie van een certificeringsysteem, regeling betere biobrandstoffen en kansen voor Nederland.

Het Kabinet zegt te beseffen dat voor het in stand houden van onze welvaart en economie sterk ingezet moet worden op een meer duurzame energievoorziening. De stijgende energieprijzen, de uitstoot van schadelijke (broeikas)gassen, de daarmee verdere aantasting van het klimaat en de gebleken toenemende afhankelijkheid van ons land en Europa van olie- en gas-exporterende landen hebben dit nog eens onderstreept. In 2006 heeft het Kabinet in totaal 250 mln extra beschikbaar gesteld voor de bevordering van een duurzame energiehuishouding; de energiesector heeft eveneens zo'n bedrag toegezegd. Deze middelen worden aangewend voor energiebesparing, CO2-opslag en hernieuwbare energiebronnen.

Energietransitie glastuinbouw De glastuinbouw moet fors investeren in innovatieve energiesystemen. Daarom is op de LNV-begroting in de jaren 2007, 2008 en 2009 telkens 35 miljoen euro vrijgemaakt om de glastuinbouw te ondersteunen bij de (gedeeltelijke) overstap naar niet-fossiele brandstoffen, zoals bio-olie voor warmte- en elektriciteitsopwekking.