Gemeenten profiteren nauwelijks van economische groei

Vng

Persbericht

Gemeenten profiteren nauwelijks van economische groei

Gemeenten profiteren nauwelijks van de verbeterde economische vooruitzichten. De groei van het gemeentefonds is ook in 2007 bescheiden. Dit is niet in lijn met de wens van de VNG. De VNG pleit voor een uitbreiding van taken en bevoegdheden voor gemeenten. Hiervoor moet hun bestuurskracht en financiële ruimte worden vergroot.

De afgelopen jaren hebben de gemeenten bij het rijk aangedrongen op een aantal belangrijke beslissingen, waaronder een ruimhartig pardon voor asielzoekers, het behoud van een decentrale politieorganisatie en extra geld voor luchtkwaliteit. Uit de begroting voor
2007 blijkt dat de 26.000 asielzoekers toch pas op 1 juli 2007 uitsluitsel krijgen en dat
26 politiekorpsen worden samengevoegd tot één centrale organisatie. Het kabinet stelt gelukkig wel 150 miljoen euro extra beschikbaar voor luchtkwaliteit.

Terugkeerbeleid
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat asielzoekers die voor 1 april 2001 hun eerste asielaanvraag hebben ingediend en nu nog in Nederland verblijven, al voor 1 juli 2006 duidelijkheid zouden krijgen. Naar aanleiding van het spoeddebat van de Tweede Kamer op
21 juni kreeg de minister uitstel tot 1 oktober 2006. Uit de begroting blijkt dat de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie zich niet aan die datum wil houden en tot 1 juli 2007 de tijd neemt. Voor de dossierafhandeling van de 12.500 zij-instromers die bovenop de 26.000 dossiers zijn gekomen, wordt tot 1 januari 2009 uitgetrokken.

Inburgering
Het kabinet wil dat op 1 januari 2007 de Wet Inburgering (WI) in werking treedt. De Eerste Kamer heeft echter besloten het wetsvoorstel pas na 1 oktober te behandelen, waardoor de inwerkingtreding van de wet per 1 januari 2007 onhaalbaar is voor gemeenten. Inburgering is van zeer groot belang voor de integratie binnen de Nederlandse samenleving. Een gedegen invoering van de wet is daarom noodzakelijk. Gemeenten hebben hiervoor voldoende tijd en middelen (55,8 miljoen euro) nodig.

Politiebestel
Het kabinet wil 26 politiekorpsen samenvoegen tot één landelijke organisatie met aan het hoofd een directieraad die verantwoording aflegt aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie. Voor gemeenten betekent dit centralisatievoorstel dat zij verder af komen te staan van de politieorganisatie. Met als gevolg dat zij minder invloed kunnen uitoefenen op de prioriteiten die binnen de politie worden gesteld. De VNG pleit juist voor méér invloed vanuit regionaal en lokaal niveau. Voor de benodigde afstemming tussen politiekorpsen voldoet de al bestaande Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland. Een centrale politieorganisatie met een directieraad op nationaal niveau is dus niet noodzakelijk. Aan het gemeentefonds wordt in 2007 220 miljoen euro toegevoegd voor gemeentelijke activiteiten op het gebied van openbare orde en veiligheid. Uit recent onderzoek blijkt dat minimaal 335 miljoen euro nodig is. De VNG wil dat die 220 miljoen structureel aan het gemeentefonds worden toegevoegd. Bovendien dient dit verhoogd te worden met 115 miljoen om de uitgaven van gemeenten in de periode tot 2005 te compenseren.

Stedelijke vernieuwing
De kabinetten Balkenende hebben voor de periode 2005-2009 maar liefst 1 miljard euro bezuinigd op stedelijke vernieuwing. Voor 2007 geeft het kabinet aan te willen investeren in krachtige steden, maar vreemd genoeg is geen extra geld uitgetrokken voor stedelijke vernieuwing en woningbouw. De VNG pleit voor een financiële impuls van 1 miljard euro om achterstanden in stadswijken sneller weg te werken.

Luchtkwaliteit
Wij zijn verheugd dat het kabinet gehoor heeft gegeven aan de oproep van de decentrale overheden om extra middelen beschikbaar te stellen voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Het kabinet stelt 150 miljoen euro extra beschikbaar in 2007, zodat ruim
1 miljard euro beschikbaar is voor de periode 2005-2015. Veel gemeenten hebben een programma opgesteld en enkele tientallen miljoenen euro gereserveerd voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Een belangrijke voorwaarden voor een succesvol nationaal beleidsprogramma is de implementatie van de Wet Luchtkwaliteit. Wij steunen deze wet en pleiten voor een snelle inwerkingtreding, zodat gemeenten ook daadwerkelijk uitvoering kunnen geven aan hun lokale programma's ter verbetering van de luchtkwaliteit.

De VNG laat onderzoeken op welke uitgaven de gemeenten de afgelopen jaren hebben bezuinigd. Het kabinet komt in het najaar 2006 met verschillende scenario's tot herstel van het gemeentelijk belastinggebied. Het is essentieel voor een goed functionerende lokale democratie dat deze scenario's voldoende concrete, uitgewerkte voorstellen bevatten en op korte termijn leiden tot wetgeving.

Den Haag, 21 september 2006