PvdA Rotterdam


PvdA vraagt om publieksvriendelijke staking RET

Do 21 Sep 2006 - Redactie

Op de donderdagmiddag wanneer er geen raadsvergadering is heeft de raad sinds kort een actualiteitenuur met het college. Op de agenda komen onderwerpen te staan die raadsleden zelf aandragen. Het moeten onderwerpen zijn met een spoedeisend karakter die niet binnenkort in een reguliere commissie aan de orde komen. In het actualiteitenuur neemt de raad geen besluiten. Moties en interrupties zijn niet toegestaan.
Vorige week was de eerste keer, vandaag dus voor de tweede keer een actualiteitenuur.

Richard Moti kaartte vandaag in het actualiteitenuur de stakingen bij de RET aan. De PvdA vroeg de wethouder om een publieksvriendelijke staking bij de RET. Niet het hele OV plat leggen in Rotterdam, maar de reizigers gratis vervoeren. Hij wil dat de wethouder hiertoe aandringt bij het RET-personeel.

Richard Moti richting de wethouder: "Het openbaar vervoer is voor veel mensen in deze stad belangrijk en vaak ook essentieel, voor hun mobiliteit. Om naar hun werk of naar school te kunnen gaan of hun zieke moeder in het ziekenhuis op te zoeken. Ik was maandag echt verontwaardigd over de niet-aangekondigde staking. En dat al voor de derde keer in zeer korte tijd. Begrijp me goed. Ik wil absoluut niet tornen aan het stakingsrecht. Maar ik heb wel grote moeite met niet aangekondigde, dus wilde, stakingen. Tienduizenden reizigers hebben voor niks bij de halte staan wachten, konden ook niet van te voren iets anders regelen. Een zeer slechte zaak voor het OV in onze stad. Willen we mensen verleiden om het OV vaker te gebruiken dan moeten we niet alleen investeren in kwaliteit, snelheid, frequentie en betaalbaarheid, maar zeker ook in betrouwbaarheid. En daar helpen wilde stakingen niet bij! Zeker niet als het vaker voorkomt."

Moti vervolgt: "Ik was dan ook teleurgesteld dat het overleg gisteren tussen de wethouder en de vertegenwoordigers van het personeel van de RET tot niks heeft geleid en de staking van maandag door gaat. Weer een OV-loze maandag. Maar ik was nog teleurgestelder in de reactie van de wethouder in de metro van vanochtend waarin ze zegt dat ze nu maar afwacht tot maandag. We moeten niet afwachten. Ik verwacht van de wethouder een actieve houding en ik vraag haar om alles in het werk te stellen om te komen tot publieksvriendelijke acties."

De wethouder gaf aan dat niet zij maar het personeel van de RET de manier van staken kiest. De PvdA pleitte ervoor om, als toch weer een hele dag het OV niet rijdt, de gedupeerde reizigers een gratis dag in het OV op een ander moment aan te bieden, als compensatie. De wethouder ging op deze suggestie jammer genoeg niet in. Richar dMoti zal dit op een ander moment nogmaals aan de orde stellen.