Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

30 682 Voorstel van wet tot wijziging van enige socialeverzekeringswetten en enige andere wetten (Verzamelwet sociale verzekeringen 2007)

TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:


1

Artikel III, onderdelen Ba en Bb, vervallen.


2

Artikel III, onderdeel Da, onder 1, komt te luiden:

1. In het vierde lid wordt "aanhef, onder 1°" vervangen door "aanhef en onder 1°" en wordt na "dertien weken" de zinsnede ingevoegd: van zijn ongeschiktheid tot het verrichten van zijn arbeid wegens ziekte,.


3

Artikel III, onderdeel F, komt te luiden:

F

Artikel 42a wordt als volgt gewijzigd:


1. "artikel 42, tweede lid, onderdeel a," wordt telkens vervangen door: artikel 42.
2. In het derde lid wordt na "ter zake van werkloosheid" toegevoegd: of op de loongerelateerde uitkering op grond van hoofdstuk 7 van
de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.


4

Artikel III, onderdeel Fa, onder 2, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt "aanhef, onder 1°" vervangen door "aanhef en onder 1°" en "als bedoeld in artikel 19, eerste lid, onderdeel a" door: op grond van die wet.
2. In het derde lid wordt "onderdelen e of f" vervangen door "onderdeel e of f" en "als bedoeld in artikel 19, eerste lid, onderdeel a" door: op grond van de Ziektewet.
3. In het vierde lid wordt "de in artikel 19, eerste lid, onderdeel a, bedoelde uitkeringen worden ontvangen" vervangen door: een uitkering op grond van de Ziektewet wordt ontvangen.


5

Artikel XII, onderdeel B, komt te luiden:


---

B

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:


1. In het tweede lid wordt "bedoeld in artikel 83c van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen" vervangen door: bedoeld in artikel 83i van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen.


2. Het elfde lid komt te luiden:

11. Voor de toepassing van dit artikel wordt niet als loon beschouwd een uitkering: a. op grond van de Werkloosheidswet, met uitzondering van een uitkering op grond van hoofdstuk IV van die wet;
b. op grond van hoofdstuk 7 van deze wet, met uitzondering van een uitkering aan de persoon die slechts in staat is om met arbeid ten hoogste 20% te verdienen van het maatmaninkomen per uur;
c. op grond van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, berekend naar een arbeidsongeschiktheid van minder dan 80%; of
d. die naar aard en strekking overeenkomt met een uitkering als bedoeld in onderdeel a, b of c.


6

Artikel XII, onderdeel E, komt te luiden:

E

Artikel 24, eerste lid, komt te luiden:

1. Na afloop van de wachttijd wordt het tijdvak, gedurende welke de verzekerde jegens zijn werkgever recht heeft op loon of bezoldiging, op gezamenlijk verzoek van de verzekerde en die werkgever door het UWV verlengd, tenzij:
a. artikel 29 of 29a, eerste of vierde lid, of artikel 76c, onderdeel a, van de Ziektewet van toepassing is, of
b. zwaarwegende omstandigheden zich daartegen verzetten.


7

Artikel XII, onderdeel N, komt te luiden:

N

Artikel 61 wordt als volgt gewijzigd:


1. Het eerste lid komt te luiden:

1. De loongerelateerde uitkering van de WGA-uitkering bedraagt per kalendermaand: 0,7 x (A-B x C/D) waarbij:
A staat voor het maandloon;
B staat voor het in de desbetreffende kalendermaand verworven inkomen; C staat voor het dagloon waarnaar de loongerelateerde uitkering van de WGA-uitkering is berekend;
D staat voor het dagloon waarnaar de loongerelateerde uitkering van de WGA-uitkering zou zijn berekend indien dat niet gemaximeerd zou zijn op het in artikel 17, eerste lid, van de Wet
---

financiering sociale verzekeringen bedoelde bedrag met betrekking tot een loontijdvak van een dag.


2. In het derde lid wordt "bedoeld in het twee lid" vervangen door: bedoeld in het tweede lid.


3. Het vierde lid komt te luiden:

4. De loonaanvullingsuitkering van de WGA-uitkering bedraagt voor de verzekerde die ten minste 50 % van doch minder dan zijn overblijvende verdiencapaciteit benut, per kalendermaand: 0,7 x (E-F x G/H). Hierbij staat:
E voor het maandloon;
F voor de overblijvende verdiencapaciteit;
G voor het dagloon waarnaar de loonaanvullingsuitkering van de WGA-uitkering is berekend; H staat voor het dagloon waarnaar de loonaanvullingsuitkering van de WGA-uitkering zou zijn berekend indien dat niet gemaximeerd zou zijn op het in artikel 17, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen bedoelde bedrag met betrekking tot een loontijdvak van een dag.

4. In het vijfde lid wordt "0,7 x (C-D)" vervangen door: 0,7 x (A-B x C/D).


8

In artikel XII wordt na onderdeel V een onderdeel ingevoegd, luidende:

Va

Na artikel 133a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 133b
Artikel 24, zoals dat luidde op de dag voor inwerkingtreding van artikel XII, onderdeel E, van de Verzamelwet sociale verzekeringen 2007, blijft van toepassing op een verzoek om verlenging als bedoeld in artikel 24, eerste lid, dat op of voor die dag is ingediend en waarop nog geen beslissing is genomen.


9

Artikel XIV, onderdeel Aa, komt te luiden:

Aa

Artikel 29 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel d, onder 1°, wordt "in verband met het verstrijken van de uitkeringsduur" vervangen door: op grond van artikel 20, eerste lid, onderdeel a, b, d of e, van de Werkloosheidswet.

2. Onder vernummering van het elfde lid tot twaalfde lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:
11. Het tweede lid, onderdeel d, is niet van toepassing indien onderdeel e of f van dat lid van toepassing is.


---


10

In artikel XIV, onderdeel C, onder 2, wordt in het achtste lid "aanhef, onder 1°" vervangen door: aanhef en onder 1°.


11

In artikel XIV, wordt na onderdeel I, een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

In artikel 86a wordt "artikel 29, elfde lid" vervangen door: artikel 29, twaalfde lid.


12

Na artikel XVIIIA wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel XVIIIB. Wijziging van de Invoeringswet Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen

Artikel 44, onderdeel B, van de Invoeringswet Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen komt met ingang van 1 mei 2007 te luiden:

B

Tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip luidt artikel 27, negende lid, van de Werkloosheidswet als volgt:

9. Het UWV stelt nadere regels met betrekking tot het derde, vierde en vijfde lid.

TOELICHTING

Deze nota van wijziging bevat uitsluitend technische wijzigingen in de formulering van de artikelen, die vooral te maken hebben met afstemming op andere al tot stand gekomen wetten.


1
Deze onderdelen zijn bij de eerste nota van wijziging ingevoegd, maar zijn bij nader inzien overbodig.

Onderdeel Ba
Door de wijziging van artikel 19 van de Werkloosheidswet (WW) werd beoogd te regelen dat de tweede zin alleen van toepassing was op de periode dat de zieke werkloze gedurende de eerste dertien weken WW-uitkering ontving en niet op de periode dat hij ziekengeld ontving. Bij nader inzien is dit overbodig, aangezien vanaf het moment dat de zieke werkloze recht heeft op ziekengeld de uitsluitingsgrond van artikel 19, eerste lid, onderdeel a, van toepassing is. Hierdoor heeft hij geen recht op een WW-uitkering en komt men niet meer toe aan toepassing van het tweede lid van artikel 19.

Onderdeel Bb

---

Artikel 20 van de WW werd in de eerste nota van wijziging aangepast om ervoor te zorgen dat ook de zieke werklozen, die in de periode van de eerste dertien weken van ziekte ziekengeld ontvangen, onder het bereik van artikel 20 vallen. Bij nader inzien is dit overbodig om dezelfde reden als beschreven in de toelichting op het laten vervallen van onderdeel Ba.


2 en 4
Dit betreffen wetstechnische verbeteringen.


3
In artikel 42a van de WW zijn bepalingen opgenomen die aangeven wat verstaan moet worden onder "dagen waarover loon wordt ontvangen". In dat artikel wordt steeds aangegeven dat dit ziet op de toepassing van 42, tweede lid, onderdeel a, van de WW. Dit is onvolledig. De desbetreffende gelijkstellingen in artikel 42a moeten ook worden opgenomen met betrekking tot het slot van het tweede lid van artikel 42 en het vierde lid (bepaling van de arbeidsverledenopbouw). Het onderhavige onderdeel corrigeert dit.


5
Artikel 83c van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen is vernummerd tot artikel 83i in artikel VI, onderdeel A, van de Wet van 16 juli 2005 tot wijziging van de Werkloosheidswet in verband met het preventief inzetten van re-integratie-instrumenten, het opdragen van de re-integratietaak aan overheidswerkgevers, het ondersteunen van WAO- herbeoordeelden bij scholing, het subsidiëren van scholing in het kader van de WAJONG en enkele andere wijzigingen in wetten die de re-integratie-instrumenten betreffen (Stb. 2005,
382). Met deze wijziging wordt artikel 15 van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA) aangepast aan deze vernummering.


6
Dit betreft een redactionele wijziging.


7
In artikel XII, onderdelen L en N, staan wijzigingen van de artikelen 52 en 61 van de Wet WIA. Door deze wijzigingen wordt een lager verrekenpercentage dan 70 % ingevoerd voor degenen die meer verdienden dan het maximumdagloon, om te voorkomen dat deze mensen geen financiële compensatie voor hun loonverlies als gevolg van hun gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid krijgen, terwijl wel de maximale premie is betaald. Ook voor de vrijwillig verzekerden kan dit in bepaalde gevallen voorkomen en om deze reden wordt artikel
21 van de Wet WIA in de eerste nota van wijziging op vergelijkbare wijze gewijzigd. In deze nota van wijziging wordt dezelfde wijziging doorgevoerd voor de loonaanvullingsuitkering van de WGA-uitkering door aan onderdeel N onder 3 een wijziging van artikel 61, vierde lid, toe te voegen. Voor een uitgebreide toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemeen deel van de memorie van de toelichting.


8
In artikel XII, onderdeel E, van de Verzamelwet sociale verzekeringen 2007 wordt een wijziging van artikel 24 van de Wet WIA voorgesteld. Deze wijziging houdt in dat vrijwillige verlenging van de loondoorbetaling niet meer mogelijk is als artikel 29 of 29a, eerste of vierde lid, of artikel 76c, onderdeel a, van de Ziektewet van toepassing is. In onderdeel Va wordt een regeling getroffen voor verzoeken om vrijwillige verlenging van de loondoorbetaling die vóór de inwerkingtreding van artikel XII, onderdeel E, zijn ingediend. Er
---

wordt voorgesteld om op deze verzoeken artikel 24 van de Wet WIA, zoals dat luidde vóór inwerkingtreding van artikel XII, onderdeel E, van toepassing te laten zijn.

9
In de eerste nota van wijziging werd de aanhef van onderdeel d aangepast om te voorkomen dat onderdeel d ook van toepassing zou zijn op de groep werklozen die ziek zijn als gevolg van zwangerschap of bevalling en de groep werklozen die ziek zijn als gevolg van orgaandonatie. Voorgesteld wordt echter om dit niet in de aanhef te regelen maar in een apart lid. Dit is meer in samenhang met de huidige opzet van artikel 29.

10 en 11
Dit betreffen wetstechnische verbeteringen.

12
In artikel 44, onderdeel B, van de Invoeringswet Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (ISUWI) is bepaald dat artikel 27, achtste lid, van de WW tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip anders luidt. Bedoeld koninklijk besluit is tot op dit moment nog niet vastgesteld. Om die reden blijft het bepaalde in artikel 44, onderdeel B, vooralsnog van kracht.
Inmiddels is met de wet Wijziging WW-stelsel echter het achtste lid van artikel 27 vernummerd tot negende lid. Deze wijziging zal in werking treden met ingang van 1 mei 2007. Vanaf die datum zal de inhoud van artikel 44, onderdeel B, niet langer moeten zien op het achtste maar op het negende lid van artikel 27 van de WW. De onderhavige wijziging ziet daar op.
Opgemerkt wordt nog dat artikel 43, onderdeel L, van de ISUWI geen wijziging behoeft. Immers, dit artikel is inmiddels in werking getreden en daarmee ook de in dat artikel opgenomen tekst van artikel 27, achtste lid, van de WW. Met de wet wijziging WW-stelsel is dit achtste lid vernummerd tot negende lid.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A.J. de Geus)

---