Ingezonden persbericht
14-09-2006


de komende week presenteert MuziekPodium Zeeland een drietal concerten, die qua kwaliteit, maar vooral qua diversiteit hun gelijke niet kennen. Het zal moeilijk zijn om in Nederland een concertserie te vinden, waar binnen 4 dagen een van de beste klassieke trio's in Nederland, het meest hardhandige nieuwe muziek-ensemble uit het Verenigd Koninkrijk en tempeldans uit India de revue passeren.
Voor de liefhebbers van elk van deze genres zijn de afzonderlijke concerten een absolute must, het is misschien teveel gevraagd om dit drieluik in zijn geheel te bezoeken, maar mooi is het wel.
Aangezien het Storioni Trio en het Indiase concert op zich al publiekstrekkers zijn, zou ik er tot slot het concert van Icebreaker nog even uit willen lichten: dit post-miminalistische ensemble opereert in de voetsporen van Louis Andriessen en zijn "harde" Haagse School en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste ensemble in de wereld in dit genre. Dit concert is een absolute aanrader, voor degenen die houden van de complexiteit van nieuwe muziek, de pulserende swing van jazz en de directheid van rockmuziek.
Naar ik hoop is dit voldoende aanleiding om zo uitgebreid mogelijk aandacht te besten aan deze concerten in de agenda of in de vorm van een voorbeschouwing.
Bij voorbaat dank.

Willem Kniknie
Directeur MuziekPodium Zeeland
Tel. 06-48529010
E-mail: w.p.t.c.m.kniknie@freeler.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754
E-mail: grotekerkveere@nieuwe-muziek.nl
Website: www.nieuwe-muziek.nl

Donderdag 21 september 20.00 uur
Storioni Trio
met werk van Schubert, Brahms en Shostakovich

Het Storioni Trio bestaat 10 jaar. Voldoende reden om het driemanschap naar Veere te halen. Het handelsmerk van het trio is het naadloze en gedreven samenspel van de gebroeders Vossen op viool en cello, daarbij vakkundig en uiterst flexibel ondersteund door pianist Bart van de Roer, wat hen tot een soort Nederlandse pendant van het vermaarde Beaux Arts Trio maakt. Niet voor niets zit Menahem Pressler van dit trio in hun aanbevelingscomité. Op het programma louter hoogtepunten uit de (modern-)klassieke canon. In de Nederlandse kamermuziek beweegt het Storioni Trio zich op eenzame hoogte.

Programma

Johannes Brahms Trio nr 2 in C
Dmitri Shostakovitch Trio opus 8
Franz Schubert Trio in Es opus 100

(Klassiek)
Toegang 15 euro Donateurs 12 euro

Vrijdag 22 september 20.00 uur
Icebreaker (U.K.)
met werk van Goebbels, Nancarrow, Lang, Adès, Zappa e.a.

Dit belooft een van de meest verrassende concerten van het jaar te worden en zeker ook een van de hardste: dit 13-mans ensemble o.l.v. fluitist James Poke is niet gewend onversterkt te spelen. De connectie met Nederland en met name met Louis Andriessen is sterk: in 1989 werd het ensemble opgericht om het werk Hoketus van Andriessen uit te voeren tijdens een Holland Festival in York (vandaar ook de grotendeels dubbele instrumentale bezetting) en koos het de naam van een toenmalig Amsterdams nieuwe muziek-podium, om zich vervolgens vooral te bekwamen in het hardhandige post-minimalisme van Andriessen en geestverwanten. Inmiddels is het programmatische spectrum aanzienlijk uitgebreid en heeft Icebreaker zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste nieuwe muziek-ensembles in het Verenigd Koninkrijk. Met name het arrangement van Nancarrow is iets om naar uit te kijken, evenals "Red Run" van Heiner Goebbels (geen familie van), een van diens krachtigste stukken.

Programma:

Player-Piano Studio #2b | Conlon Nancarrow arr. James Poke Moggio | Frank Zappa arr. James Woodrow
Variations on a Theme of Casey & Finch | Erik Bünger Falling Down, Again | Joe Hughes
Dust on My Sleeve | Joe Hughes
Gallows Hill | John Godfrey
Pauze
Slow Movement | David Lang
Red Run | Heiner Goebbels

(Nieuwe muziek)
Toegang 15 euro Donateurs 12 euro

Zondag 24 september 15.30 uur
Bijayini Satpathy en ensemble (India)
Tempeldans uit Orissa.
(i.s.m. het Koninklijk Instituut voor de Tropen)

Bijayini Satpathy is op dit moment het boegbeeld van de Odissi-dans. Toeschouwers worden gebiologeerd door haar poëtische, lyrische dansstijl en krachtige uitstraling. Odissi is van oorsprong een tempeldans afkomstig uit de deelstaat Orissa in Oost-India. Deze dans heeft veel overeenkomsten met de bharata natyam uit Zuid-India, zoals de afwisseling in abstracte en verhalende dans (in combinatie met mimiek en handgebaren) en het energieke voetenwerk. Begin 2003 tourde dit gezelschap al eens met groot succes door Nederland en België en doet nu voor de eerste keer Zeeland aan, een buitenkans om iets tamelijks unieks te zien en te horen.

(Niet-westers)
Toegang 15 euro Donateurs 12 euro