Het Scaliger Instituut en de Universiteitsbibliotheek Leiden nodigen u uit voor een lezing

door

Drs. Arjan van Dijk

Vroege gedrukte korans in de UB: de verspreiding van de koran in het Westen

Arjan van Dijk studeerde Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Momenteel werkt hij voor IDC Publishers, een imprint van Koninklijke Brill die zich specialiseert in het uitgeven van zeldzaam wetenschappelijk bronmateriaal. Bij IDC is hij verantwoordelijk voor de fondsen Religie/Theologie en Boekwetenschap. In die hoedanigheid gaf hij onder meer een collectie vroeg gedrukte korans uit, waarover hij ook enkele artikelen publiceerde. In de presentatie wordt ingegaan op de drukgeschiedenis van de koran. Lang voordat de Islamitische wereld het drukken met loden letters omarmde, rolden in diverse Europese steden al korans van de drukpers. De eerste gedrukte koran verscheen in Venetië in 1537/38. In 1543 werd in Bazel de eerste Latijnse vertaling gedrukt, gevolgd door een Italiaanse vertaling - de eerste in een volkstaal - in 1547. Aan de hand van titelpagina's van de belangrijkste edities wordt behandeld hoe de koran in het Westen is verspreid, met welke problemen de drukkers te kampen hadden en om wat voor uiteenlopende redenen korans in het Westen werden gedrukt. Na afloop van de lezing zullen enkele koran- edities uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden worden getoond.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd deze lezing bij te wonen op donderdag 21 september a.s. om 15.00 uur in de Grote Vergaderzaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden (Witte Singel 27). De lezingen wordt afgesloten met de mogelijkheid tot het stellen van vragen en het nuttigen van een drankje.

Het Scaliger Instituut is een initiatief van de Universiteitsbibliotheek Leiden in samenwerking met de Faculteiten van Letteren, Theologie en Wijsbegeerte, met als doel het stimuleren van onderzoek en onderwijs in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek. Hiertoe beschikt het Scaliger Instituut over een eigen gasthoogleraar (momenteel prof. dr. W.P. Gerritsen), worden lezingen, workshops en masterclasses georganiseerd en is er een fellowship programma voor binnen- en buitenlandse onderzoekers.

Voor nadere inlichtingen kan men contact opnemen met Kasper van Ommen (coördinator), tel. 071-5272905, e-mail Ommen@library.leidenuniv.nl