Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Embargo tot 22-09 14.30 uur

Geldprijzen voor Nederlandse onderzoeksvoorstellen in het leven geroepen
Nieuwe stimulans voor innovatief onderzoek naar hart en vaatziekten.

Zeist, 22 september 2006 * Zes Nederlandse onderzoeksvoorstellen op cardiovasculair gebied hebben een belangrijke ondersteunende bijdrage ontvangen. De 'Research Project Grants' werden uitgereikt tijdens het internistisch-cardiologisch vasculair symposium in Zeist. De prijzen met een totale waarde van meer dan Euro 400.000 worden ter beschikking gesteld door de Novartis Foundation for Cardiovascular Excellence (NFCVE), een onafhankelijke Nederlandse stichting die wetenschappelijk onderzoek op cardiovasculair gebied nauwgezet volgt en wil stimuleren en ondersteunen. De prijzen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De jury van de stichting, bestaande uit een 15-tal vooraanstaande wetenschappelijke experts die het Nederlandse cardiovasculaire onderzoeksveld in brede zin vertegenwoordigen, heeft de voorstellen beoordeeld op het innovatieve aspect van de onderzoeksvraag, de relevantie van te verwachten resultaten en de kwaliteit van de aanvraag. Prof. dr. W.H. van Gilst van UMC Groningen, voorzitter van de jury, roemt het non-conventionele karakter van de stichting: "Onze stichting beheert een aanzienlijk kapitaal dat onvoorwaardelijk door de firma Novartis beschikbaar is gesteld. Voor veel wetenschappelijk onderzoek in Nederland is met de steeds krapper wordende budgetten financiële steun vanuit de farmaceutische industrie onontbeerlijk. Voorheen werd deze steun direct bij het farmaceutische bedrijf aangevraagd. Kwaliteit maar ook andere overwegingen, speelden vervolgens een rol bij de vraag of een onderzoeker wel of niet op financiële ondersteuning kon rekenen. Het vernieuwende aspect van de huidige werkwijze is dat een groep deskundigen onafhankelijk van commerciële belangen maar op basis van de wetenschappelijke en innovatieve waarde financiële ondersteuning toekent. Deze opzet komt voor een groot deel tegemoet aan de behoefte, met name vanuit de Haagse politiek, om de relatie tussen farmaceutische bedrijven en onderzoeker inzichtelijk en onafhankelijk te maken."

Excellence3 Award
Naast de Research Project Grants werd ook de Excellence3 Award uitgereikt: een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van Euro 30.000 voor de op wetenschappelijk en klinisch gebied meest veelbelovende internist of cardioloog in opleiding. Deze prijs is gegaan naar Dr. Niels P. Riksen, uit het Radboud MC. De keuze van de jury is gevallen op Dr. Riksen, omdat: "hij niet alleen wetenschappelijk een toptalent is, maar ook als arts zeer deskundig en communicatief vaardig", aldus Prof. dr. Van Gilst.

De NFCVE kent uit haar eigen middelen financiële bijdragen toe aan innovatieve onderzoeksprojecten. Op deze wijze probeert de stichting het uitvoeren van wetenschappelijke activiteiten naast de klinische werkzaamheden te stimuleren. Novartis Pharma B.V. heeft geen invloed op het bepalen van de winnaars van de geldprijzen. De activiteiten van de stichting worden gedragen door vooraanstaande wetenschappelijke experts.

== Einde persbericht==



Ingezonden persbericht