Ingezonden persbericht


Persbericht #3 - 13 september 2006

Jongerencultuur en cultureel erfgoed staan centraal tijdens het Iraans Film Festival

Tijdens het eerste Iraans Film Festival, dat op zondag 24 september 2006 plaatsvindt in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, komt de rijke culturele geschiedenis en de levendige jongerencultuur van Iran aan bod. Het programma toont hoe een jonge generatie filmmakers manieren heeft gevonden de filmcensuur in Iran enigszins te omzeilen. Door te werken met metaforen in beeld en in dialoog is het voor filmmakers mogelijk hun visie op de Iraanse maatschappij te geven.

Door de introductie van de digitale camera zijn filmmakers in mindere mate afhankelijk van overheids(gelden) en -inmenging. Men is vrij(er) te draaien wat hij of zij voor ogen heeft en dat heeft gezorgd voor een hele nieuwe stroom aan films. Het zo herkenbare magisch realisme maakt langzamerhand plaats voor realisme in de Iraanse filmkunst. Het programma van het festival toont een aantal hoogtepunten van deze stroming in de Iraanse cinema.

De hoofdfilm van het festival is de speelfilm Tehran, 7:00 AM van Amir Shahab Razavian, waarin hij op een menselijke, scherp observerende en humoristisch wijze een portret schetst van de Iraanse wereldstad. Na de vertoning volgt een nagesprek met de regisseur. Verder staan op het programma de speelfilms 20 Fingers (Mania Akbari) en Children of heaven (Majid Majidi), de documentaires Nose, Iranian Style (Mehrdad Oskouei) en A Brief Peace (Ata Hayati), korte (animatie) films van Iraanse studenten, een retrospectief van de jonge Iraanse cineast Mostafa Heravi, een lezing over Iraanse cinema, de foto-expositie People of Iran, live muziek van Nava Music en DJ Ishstar en Perzische dans verzorgd door Helia.

Voor het uitgebreide programmaoverzicht zie: www.iraansfilmfestival.nl

Iraans Film Festival

Zondag 24 september, 12.00 uur tot middernacht

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Reserveren: 030-2320450

Het Iraans Film Festival komt tot stand met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Carel Nengerman Fonds, Gemeente Utrecht, VSB Fonds, Hubert Bals Fonds en Lilian Perzische Tapijten (Zaandam).

Einde persbericht