Ingezonden persbericht


Persbericht - 14 juli 2006

Eerste Iraans Film Festival in Utrecht

Op zondag 24 september 2006 vindt in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht de eerste editie van het Iraans Film Festival plaats. De rijke culturele geschiedenis en de levendige jongerencultuur van Iran komen aan bod in een gevarieerd programma van recente speelfilms, documentaires, korte (experimentele) films, een lezing, een foto-expositie, live muziek en Iraanse hapjes en drankjes.

Op het programma staan onder andere de speelfilms Tehran, 7:00 AM van Amir Shahab Razavian en 20 Fingers van Mania Akbari en de documentaire Nose, Iranian Style van Mehrdad Oskouei. Het volledige programma is vanaf 1 augustus te vinden op: www.iraansfilmfestival.nl

Het Iraans Film Festival is een initiatief van Parwin Mirrahimy. Met het festival wil zij het publiek een nieuwe blik bieden op de rijke cultuur van Iran en de Iraanse cinema. Iran is een land vol tegenstellingen met aan de ene kant oude kunstschatten uit een ver verleden en aan de andere kant een moderne cultuur. De jongerencultuur is in Iran springlevend. Het merendeel van de bevolking van Iran is jonger dan 30 jaar, een bevolkingsgroep die zich volop aan het ontwikkelen is op het gebied van (moderne) kunst en cultuur. Zowel de jongerencultuur als de rijke culturele geschiedenis zullen aan bod komen in het festivalprogramma.

Parwin Mirrahimy, geboren 13 april 1980 in Teheran, studeerde Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam waar ze afstudeerde op Iraanse cinema. Zij heeft verschillende culturele activiteiten georganiseerd waarin de Iraanse beeldcultuur, keuken en muziek centraal stonden voor onder andere De Balie en Kriterion in Amsterdam en Amnesty International.

Het Iraans Film Festival komt tot stand met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds.

Einde persbericht