Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 18 september 2006

Begin de herfst goed met 'Lopen in het Landschap'

Op zondag 24 september 2006, de eerste zondag van de herfst, organiseert Landschap Noord-Holland weer de excursiedag 'Lopen in het Landschap'. Vorig jaar deden er in heel Nederland 11.000 mensen mee. Ook nu rekenen de provinciale Landschappen weer op veel wandelaars. In Noord-Holland zijn vier startpunten, in heel Nederland zijn dat er 50. Een gids neemt u om 11.00 uur en om 14.00 uur mee voor een wandeling van ongeveer 1,5 uur en laat u de bijzondere eigenschappen zien van de omgeving. Zelf lopen met een routebeschrijving kan ook op veel punten. Deze zijn te downloaden van www.lopeninhetlandschap.nl.

Tijdens de wandelingen vertellen gidsen over de bijzonderheden van het landschap, de planten en de dieren. Om het extra aantrekkelijk te maken zijn op elke locatie bijzonderheden te beleven. In de Helderse Duinen bij Den Helder wordt één van de grootste bunkercomplexen bezocht, op Landgoed Leyduin bij Heemstede ontmoeten de wandelaars een eenzame kluizenaar, in Natuurgebied Uithoorn bezoekt men een schitterende tuin en in het Ilperveld loopt men dwars door de weilanden.

Grafelijkheidsduinen en bezoek groot bunkercomplex De duinen bij Den Helder zijn voor velen onbekend. Dat is jammer want ze zijn onverwacht mooi. De Helderse duinen zijn vrij smal en de zee is altijd dichtbij. Tijdens de vogeltrek duiken er vaak onverwachte vogels op. De duinen wordt begraasd door een kleine kudde Schotse Hooglanders. Tijdens de wandeling bezoeken we ook de Kroontjesbunker, één van de grootste bunkercomplexen in Nederland. Startplaats bij het kantoor van Landschap Noord-Holland, Zeeweg 12, 1783 AC Huisduinen bij Den Helder.

Dwars door de weilanden vanuit het Ilperveld
Vanaf het Bezoekerscentrum Ilperveld bij Landsmeer wordt u overgevaren naar Watergang. Vanuit dit dorpje (het Venetië van het noorden) loopt u dwars door de weilanden naar Broek in Waterland. Ook op de terugweg wordt u weer overgevaren naar het Bezoekerscentrum. Het Ilperveld is één van de mooiste veenweidegebieden van Nederland. Het is nog een echt vaargebied. Ook Varkensland van Staatsbosbeheer is een plaatje. Startplaats is Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32a, 1121 NX Landsmeer.

Onbekende natuur bij Uithoorn

Uithoorn is een bijzondere plaats. Tussen de bebouwing ligt het eeuwenoude Zijdelmeer. De oevers daarvan bestaan uit veen en zijn van bijzondere kwaliteit. Er groeien tal van zeldzame planten zoals ratelaar, echte koekoeksbloem en rietorchis. Diverse eigenaars hebben hier hun sporen nagelaten. Na afloop van de wandeling wordt een bezoek gebracht aan de Tuin van Bram de Groote. Vrijwilligers hebben hier samen met Landschap Noord-Holland een paradijsje gemaakt. Startplaats is het Vrijwilligersonderkomen, Elzenlaan 27, 1423 NC Uithoorn.

De kluizenaar van Landgoed Leyduin

Het Landgoed Leyduin tussen Heemstede en Vogelenzang kent een lange historie. Heel geheimzinnig is het kluizenaarshuisje waarvan niemand weet wie daar woont. Tijdens de wandeling met de boswachter wordt daar een nader onderzoek naar gedaan. Zouden we de kluizenaar treffen? Spannend! Landgoed Leyduin is een zeventiende eeuws landgoed zoals er zoveel zijn geweest in de binnenduinrand. Huize Leyduin ligt schitterend op de rand van de strandwal en kijkt uit over de lager gelegen weilanden. Starten op de Parkeerterrein ingang Leyduin, Manpadslaan te Heemstede.

Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis. Het meenemen van een verrekijker is handig. Stevige schoenen en warme kleding spreken voor zich, honden kunnen helaas niet mee. Nadere informatie bijvoorbeeld over het startpunt en over openbaar vervoer is te vinden op www.lopeninhetlandschap.nl of bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, telefoon 0251-362 762.



Landschap Noord-Holland