KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

23-9-2006

WK Neil Pryde RS:X - Droomstart voor Casper Bouman én Joeri van Dijk

Maar liefst 164 windsurfers gaan de strijd aan op het Gardameer om de wereldtitel. Nederland wordt vertegenwoordigd door Casper Bouman uit Den Haag en Joeri van Dijk uit Ter Aar. De groep van 164 windsurfers is verdeeld in vier groepen van 41 windsurfers. Bij 15 knopen wind (windkracht 4) wonnen zowel Casper als Joeri hun groepswedstrijden en staan daarmee gedeeld eerste in het klassement.

Dat kon slechter, omschreef coach Jochem Brenninkmeijer met gevoel voor understatement de prestaties van zijn pupillen op de eerste dag van het WK RS:X op het Gardameer in Italië. Een betere start was simpelweg niet mogelijk. Na drie dagen wordt het klassement opgemaakt en gaan de beste 41 in de goldfleet uitmaken wie zich de eerste wereldkampioen op de RS:X mag noemen. Met de goede resultaten van vandaag ontstaan nog geen grote verschillen in het klassement omdat in de voorrondes ook alle toppers over vier groepen worden verdeeld.

Na de Olympische Spelen van Athene heeft de internationale
zeilfederatie gekozen voor een nieuw Olympisch board. De RS:X is veel moderner dan de Mistral die al sinds 1996 werd gebruikt. Het grote deelnemersaantal uit 41 landen toont de populariteit van de plank aan onder de surfers. Met Joeri van Dijk en Casper Bouman heeft Nederland twee surfers, die in de nieuwe klasse al een paar mooie resultaten hebben behaald. Zo won Casper Bouman de zeilweek van Hyères en was Joeri tweede op het EK in Turkije. Waar Joeri vandaag twee keer onbedreigd van start tot finish leidde zag het er voor Casper in de eerste race lange tijd niet naar uit dat hij zou winnen. Op een vierde plaats surfend voelde hij plotseling dat zijn plank zijwaards ging `glijden`, volgens Bouman een duidelijk teken dat er íets achter zijn vin door het water sleepte. Hij probeerde met een paar sprongen van de remmende factor af te komen. Tevergeefs, er zat niets anders op dan het stuk wier met de hand te verwijderen. Dit kostte twee plaatsen, maar Casper kon daarna naar eigen zeggen wel weer de `turbo´
aanzetten. Het laatste rondje stoomde hij, optimaal gebruik maken van zijn snelheid met veel wind van de zesde naar de eerste plaats. Het kampioenschap duurt nog tot volgende week zaterdag (30 september).

Internetadres: rsx.circolosurftobole.com
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl