Socialistische Partij

Van Velzen: Minister Bot moet niet lobbyen voor milieuvervuilers

24-09-2006 * Het is logisch dat minister Bot van Buitenlandse Zaken zich inzet voor de belangen van het Nederlands bedrijfsleven. Dat hij echter op hoge poten uitleg aan Rusland vraagt over het besluit de bouw van oliepijpleidingen door Shell op Sakhalin stil te leggen is ronduit verkeerd, zegt SP-Kamerlid Krista van Velzen.

Van Velzen "Hoewel het er alle schijn van heeft dat Rusland het falen van Shell op milieugebied gretig aangrijpt om eigen industrie te bevoordelen, zou Bot toch ook de andere kant van de zaak moeten bezien," betoogt Van Velzen. "Want dat Shell op zijn falen wordt afgerekend is in goede zaak. Het is een doorbraak dat natuurbelangen en milieubewustzijn een rol spelen in de afwegingen van de Russische regering."

Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen trok de vergunning voor oliewinning op het Russische schiereiland in omdat Shell niet voldoet aan de eisen voor natuur- en milieubescherming. "Dit is een enorme opsteker voor de milieulobby in Rusland. Bot zou de natuur- en milieubescherming in Rusland een grote dienst bewijzen als hij de Russische minister steunt en van Shell zou eisen dat het zorgvuldiger onderzoek doet naar de gevolgen van de werkzaamheden voor natuur en milieu."

"Alle mooie reclamespotjes over duurzaam ondernemen ten spijt laat Shell zich hier weer eens van zijn zwartste kant zien. Sakhalin is een nog grotendeels ongerept gebied. De aanleg van de pijpleiding gaat er dwars doorheen en kruist zo'n 1000 rivierbeddingen. De pijpleiding is op die plekken kwetsbaar door aardverschuivingen en watermassa's. Bij breuk kan een groot gebied via het water ernstig vervuild worden. Terecht dus dat het Russische ministerie het milieubelang zwaar laat wegen. Dat zou Bot niet moeten bekritiseren, maar aanmoedigen."