Gemeente Ede

nummer 190 / Ede, 26 september 2006

Meer zicht op huiselijk geweld

De eerste cijfers van het Steunpunt huiselijk geweld West-Veluwe/Vallei zijn bekend. Het regionale steunpunt heeft in het eerste halfjaar van zijn bestaan zon 150 telefoontjes en meldingen genoteerd. Burgemeester en wethouders van Ede delen dit mee aan de gemeenteraad. Ede is eindverantwoordelijk voor het Steunpunt dat er is voor burgers uit Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen.

Het Steunpunt huiselijk geweld West-Veluwe/Vallei is telefonisch en per e- mail bereikbaar. Deze contacten worden geregistreerd. Daarnaast ontvangt het Steunpunt zogenaamde meldformulieren van de politie. Meldformulieren worden opgemaakt als, na een incident of een aangifte, hulpverlening gewenst is door slachtoffer dan wel dader. Uit dit eerste halfjaaroverzicht kan nog geen conclusie getrokken worden over de omvang van huiselijk geweld in onze regio c.q. in Ede. De publiciteit rond het Steunpunt draait nog niet volop. Begin 2007 volgt een uitgebreide rapportage over heel 2006 die meer inzicht zal geven over de mogelijke omvang van huiselijk geweld. Eind november start in de hele provincie Gelderland een publiciteitscampagne om de aandacht te vestigen op huiselijk geweld. Door middel van posters op bussen en in bushokjes, spotjes op regionale en lokale radiostations en krantenadvertenties wordt gewezen op het telefoonnummer voor hulpverlening. De provincie Gelderland financiert deze campagne.
Vanuit het Steunpunt West-Veluwe/Vallei bestaat het ondersteuningsprogramma onder andere uit deskundigheidsbevordering voor hulpverleners, met speciale aandacht voor het signaleren van ouderenmishandeling en kindermishandeling.

---