Memisa/Cordaid stelt giro 5657 open voor aids in Zambia

Cordaid

Zorg voor aids-patiënten lijdt onder nijpend personeelstekort

Memisa voert vanaf 28 september a.s. actie onder haar donateurs en achterban voor de aids-problematiek in Zambia. 16% van de bevolking van ca 11,7 miljoen mensen is hiv-besmet of heeft aids. Sinds ongeveer 2 jaar zijn hiv-remmende medicijnen in Zambia via de overheid algemeen beschikbaar, ca 65.000 mensen in Zambia krijgt nu hiv-remmers. Dat aantal behoeft dringend uitbreiding, maar gebrek aan geld, logistieke capaciteit en vooral personeel in de zorg vormen een probleem.

Memisa werkt in Zambia samen met de CHAZ (Churches Health Association of Zambia) wiens leden in 60% van de gezondheidszorg op het platteland voorzien. Directeur Dr Godfrey Biemba: 'Steeds meer personen worden bereikt met hiv-remmende medicijnen, maar er een tekort aan financiën en logistieke capaciteit. Het grootste probleem is echter het tekort aan gekwalificeerd personeel in de gezondheidszorg. Meer dan 50% van al het opgeleide medische personeel vertrekt naar het buitenland, onder andere naar Engeland!'

Zo slaagt het door Memisa gesteunde Minga Mission Hospital, een plattelandsziekenhuis 400 km ten oosten van hoofdstad Lusaka, dat sinds 1974 door Memisa is voorzien van tropenartsen, er niet in om een Zambiaanse arts aan te trekken. Na een jaar zonder arts werkt er sinds augustus jl. opnieuw een Nederlandse Memisa arts voor een periode van 2 jaar. In het ziekenhuis krijgen zwangere vrouwen die hiv-positief zijn getest het middel Nevapirine om overdracht van moeder op kind bij de geboorte te voorkomen. Hiv-remmers mochten in het ziekenhuis bij gebrek aan een arts niet worden verstrekt. Daarin komt nu hopelijk op korte termijn verandering.

De oplossing voor het personeelstekort moet echter in Zambia zelf worden gevonden. Memisa/Cordaid steunt met haar human resource beleid de CHAZ in het opleiden van verpleegkundigen en het verstrekken van aanvullende arbeidsvoorwaarden aan lokale artsen die naar het platteland gaan. Verder steunt Memisa het aids-beleid van twee plattelandsziekenhuizen, waaronder de financiering van thuiszorgprogramma's voor aids-patiënten.

Volgens Dr Biemba is aids in zijn land geen taboe meer. 'Daarvoor is het probleem te groot, niemand kan om aids heen. Maar stigmatisering van aids-patiënten komt nog steeds voor. Als je besmet bent hou je dat toch liever voor je. Gezondheidspersoneel moet een aids-patiënt behandelen als ieder andere patiënt. De doktor moet tegen de patiënt zeggen: ik denk dat je aids hebt, ik ga je testen. Dat zegt hij toch ook als hij aan malaria denkt? En de patiënt kan altijd weigeren'.