Vrije Universiteit Amsterdam

Schildwachtklierprocedure geeft melanoompatiënten meer duidelijkheid over overlevingskansen

Amsterdam Uit promotieonderzoek van Ronald Vuylsteke aan VU medisch centrum blijkt dat de schildwachtklierprocedure bij melanoompatiënten een betrouwbare voorspeller is van de overlevingskansen van de patiënt. Daarnaast hoeft het merendeel van de patiënten geen belastende operatie te ondergaan, waarbij alle lymfeklieren worden weggehaald.

De schildwachtklierprocedure wordt sinds 1993 uitgevoerd in VU medisch centrum. Voorheen bestond de behandeling van een melanoom uit het chirurgisch verwijderen van het melanoom en de lymfeklieren. Sinds begin jaren 90 wordt de schildwachtklierprocedure uitgevoerd om te bepalen of er bij melanoompatiënten sprake is van lymfeklieruitzaaiingen. Met behulp van een radioactieve stof en een blauwe kleurstof wordt de schildwachtklier opgespoord en verwijderd. Nader onderzoek van deze schildwachtklier bepaalt of er sprake is van lymfeklieruitzaaiingen en of de patiënten een aanvullende operatie behoeven. De veiligheid en betrouwbaarheid van deze procedure is in het onderzoek uitgebreid getest. Patiënten krijgen door deze procedure meer duidelijkheid over kansen op overleving en over kansen op het terugkeren van de ziekte. Daarnaast lopen zij minder risico, omdat uitgebreidere operaties, waarbij alle lymfeklieren worden weggehaald, minder vaak nodig zijn.

Een ander opvallend resultaat uit de studie is dat bij melanoompatiënten de afweer in de schildwachtklier verminderd blijkt te zijn, waardoor uitzaaiingen makkelijker zouden kunnen ontstaan. Door deze patiënten vroegtijdig een medicijn te geven dat de afweer stimuleert, kan de kans op uitzaaiingen kleiner worden. Dit betekent dat melanoompatiënten al in een vroegtijdig stadium kunnen worden behandeld. Terwijl aanvullende behandeling op dit moment alleen beschikbaar is voor melanoompatiënten in een vergevorderd stadium. Momenteel vindt in VU medisch centrum verder onderzoek plaats naar deze afweerfunctie van de schildwachtklier.

Voorkomen melanoom
De mate waarin huidkanker voorkomt is de laatste 40 jaar voortdurend gestegen. De sterfte is gemiddeld laag. Nederland scoort hoog als het gaat om de incidentie van huidkanker in vergelijking met andere Europese landen. De toename van huidkanker hangt voor een groot deel samen met de overdadige blootstelling aan zonlicht in de jeugd bij mensen met een blanke huid. Bij vrouwen staat het melanoom op de 8^e plaats op de lijst van meest voorkomende kankers. Bij mannen is dit de 17^e plaats.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (