Aftrap BASF, Dow, Solvay nieuwe innovatieve HPPO technologie

BASF

BASF Aktiengesellschaft (BASF) en de Dow Chemical Company (Dow) hebben de basis gelegd voor de productie van propyleenoxide (PO) op basis van waterstofperoxide in de eerste HPPO fabriek wereldwijd, op de BASF-locatie in Antwerpen, België.
Milieuvriendelijke fabriek vermindert gebruik afvalwater en energie Deze fabriek maakt gebruik van een nieuwe technologie, die gezamenlijk door BASF en Dow is ontwikkeld. Propyleenoxide is een belangrijke grondstof voor de polyurethaanindustrie, die een jaarlijkse omzet kent van 21 miljard dollar. Solvay S.A. (Solvay) wordt een belangrijke leverancier voor de nieuwe fabriek.

De innovatieve technologie biedt vele voordelen ten opzichte van de gebruikelijke productiemethode, bijvoorbeeld ten aanzien van de kosten, de milieutolerantie en de flexibiliteit als het gaat om de keuze voor andere productielocaties.

De HPPO fabriek zal waterstofperoxide van een tweede nieuwe fabriek op de locatie Antwerpen betrekken. Deze fabriek heeft een capaciteit van 230.000 ton per jaar en wordt door Solvay, Dow en BASF gezamenlijk gebouwd. De HPPO fabriek zal jaarlijks 300.000 ton propyleenoxide produceren en wordt naar verwachting in 2008 in bedrijf genomen.

Aan de festiviteiten in het kader van de eerste steenlegging namen de Belgische premier Guy Verhofstadt en de CEO´s van Dow, Solvay en BASF, respectievelijk Andrew Liveris, Christian Jourquin en Dr. Jürgen Hambrecht, deel. Ieder van hen plantte een boom ter herinnering aan de start van de bouw en om de groeikansen en de milieuvoordelen van de HPPO technologie te symboliseren.

Een verbond voor innovatie
HPPO is een spannende technologie. Het helpt Dow zich te focussen op duurzaamheid door minder energieverbruik, minder ruimtebeslag en betere milieuprestaties en is toch economisch gezien aantrekkelijk, zei Dows Andrew Liveris. Innovatie en partnerschap met BASF hebben ertoe geleid, dat deze HPPO technologie symbolisch is voor onze weg naar duurzaamheid.

BASFs Jürgen Hambrecht zei: Met deze HPPO fabriek zal BASF haar succesvolle polyurethaan activiteiten verder uitbouwen. Met Dow en Solvay hebben we twee sterke partners om deze innovatieve technologie te implementeren.

Vandaag is een belangrijke mijlpaal in een spannend, industrieel project, dat op onze toekomstige technologie berust. Deze wordt mogelijk door onze lange en succesvolle samenwerking met BASF en Dow. We zijn blij en trots dat BASF en Dow onze technologie hebben gekozen voor dit belangrijke project, zei Christian Jourquin.

In 2003 zijn Dow en BASF met hun gezamenlijke onderzoeksactiviteiten begonnen om de HPPO technologie te ontwikkelen en commercialiseren. Beide partners bundelden hun innovatieve kracht en konden deze technologie zo sneller op de markt brengen, dan voor elk van hen afzonderlijk mogelijk was geweest.

Dow en BASF overwegen de ontwikkeling van andere HPPO fabrieken in de wereld, evenals in Azië. BASF wil de HPPO technologie eveneens vanaf 2009 inzetten op de locatie Geismar, Louisiana, in de Verenigde Staten.

Meer informatie over de voordelen van HPPO, de samenwerking tussen BASF, Dow en Solvay en de toepassingsgebieden van propyleenoxide vindt u op www.basf.com.

Over BASF
Meer informatie over BASF vindt u op internet onder www.basf.com

Over Dow
Meer informatie over Dow vindt u op internet onder www.dow.com

Over Solvay
Meer informatie over Solvay vindt u op internet onder www.solvay.com

Contactpersonen

BASF:
Dr. Anna-Maria Diefenthal
Corporate Media Relations
Telefoon: +49 621 60-99123
Fax: +49 621 60-92693
anna-maria.diefenthal@basf.com

Dow:
Amy Ahlich
Media Relations
telefoon: +1 989 636 3587
Fax: +1 989 636 5527
amy.ahlich@dow.com

Solvay:
Martial Tardy
Corporate Press Officer
Telefoon: +32 2 509 72 30
Fax : +32 2 509 72 40
martial.tardy@solvay.com

BASF Nederland B.V., 28 sep 2006

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Dessa Langevoort
tel: 026 - 3717 378