Gemeente Leiden

LET OP; OP DIT PERSBERICHT RUST EEN EMBARGO TOT VANDAAG (DONDERDAG 28 SEPTEMBER) 17.00 UUR.

Koninklijke Onderscheiding voor Toon Verlaan

Toon Verlaan, scheidend directeur van de Stichting Radius,is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Verlaan is 30 jaar lang werkzaam geweest op het terrein van het welzijn van ouderen. In 1981 werd hij directeur van de Stichting Dienstverlening Leiden , die op 1 januari j.l. mede door zijn inzet fuseerde tot de Stichting Radius, een organisatie met 80 parttime medewerkers en 550 vrijwilligers.

Toon Verlaan heeft zich een bevlogen leider getoond, die ervoor heeft gezorgd dat de stichting een van de grootste en gezondste instellingen is voor het welzijn van ouderen in Nederland met een groot en breed aanbod van diensten voor ouderen. Toon Verlaan heeft in Leiden veel initiatieven ontwikkeld. Zo zette hij de dagverzorging in Leiden op en ontwikkelde projecten voor oudere migranten. Hij bedacht de signalerende huisbezoeken voor mensen die ouder dan 75 jaar zijn en was sterk betrokken bij de oprichting van de extramurale zorgvoorziening Zijloever. Ook op het gebied van de thuisalarmering, het project "Senioren Zelfstandig" en de mantelzorgondersteuning heeft de heer Verlaan grote verdiensten gehad. De heer Verlaan heeft zich steeds ingespannen voor betere samenwerking tussen verschillende organisaties die bij de zorg van ouderen betrokken zijn. Hij was in dit kader ook oprichter en bestuurslid van de Verenigingen Instellingen Voor Ouderenwerk in Zuid-Holland, de Zorgketen (samen met Thuiszorg Groot Rijnland) en lid van talloze stuurgroepen, commissies en werkgroepen van de Regionale Commissie Gezondheidszorg Zuid-Holland Noord. Ook was hij redactielid van het tijdschrift Geron, dat zich speciaal richt op HBO/Academisch gevormde professionals, onderzoekers en beleidsfunctionarissen op het gebied van ouderenzorg.

De uitreiking van de onderscheiding vindt plaats aan het einde van een minisymposium, dat vandaag, donderdag 28 september, ter gelegenheid van het afscheid van Toon Verlaan als directeur van de Stichting Radius om 15.00 uur in de Hooglandse Kerk zal worden gehouden. Gepland tijdstip uitreiking: 16.15 uur.

---

Informatie: Hein van Woerden, Externe betrekkingen en Kabinet gemeente Leiden, telefoon: 071 - 516 5057.


---- --