Gemeente Rotterdam

Nr.184
28 september 2006

Overeenstemming over verleggen waterkering

De ontwikkeling van de Dixhoorndriehoek in het Waterwegcentrum West in Hoek van Holland is gisteren een stap dichterbij gekomen. J.G.P. Verbeek, Hoogheemraad van Delfland en H. Karakus, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening van Rotterdam zetten hun handtekeningen onder een overeenkomst waarin nadere afspraken zijn gemaakt over de verlegging van de waterkering. Door deze verlegging wordt de ontwikkeling van Waterwegcentrum West mogelijk.

Al in 1993 hebben de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Hoek van Holland de wens uitgesproken voor bouwplan in de Van Dixhoorndriehoek. Door dit bouwplan kon de badplaatsfunctie van Hoek van Holland worden versterkt. Aangezien een groot deel van het plangebied buitendijks ligt, kan het alleen worden verwezenlijkt door aanpassing van de bestaande waterkering. Hiertoe hebben het Rijk, provincie, gemeente Rotterdam, deelgemeente Hoek van Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland in 1998 een convenant ondertekend. Doel was: het bouwplan mogelijk maken, door het verleggen van een deel van de primaire waterkering.

Ter verlegging van de huidige waterkering is een projectnota en milieu-effectrapportage (PN/MER) opgesteld. Hierin staan resultaten van onderzoek naar de effecten van de verlegging op het milieu. De effecten voor water, bodem, natuur, landschap, cultuurhistorie, recreatie, beheer en leefbaarheid zijn in beeld gebracht, waarbij de negatieve effecten zoveel mogelijk worden beperkt. Als dat niet mogelijk is, dan worden elders in het gebied compenserende maatregelen getroffen.

De PN/MER Tracéwijziging Primaire Waterkering Hoek van Holland is op 14 september jl voorgelegd aan de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland. Deze heeft met grote meerderheid ingestemd met de aanleg van een nieuwe waterkering. Het besluit van Delfland maakt de realisering van het bouwplan in de Van Dixhoorndriehoek mogelijk. De PN/MER wordt binnenkort aangeboden aan de provincie Zuid Holland die de verdere inspraak- en vergunningenprocedures zal coördineren.

noot voor de redactie/