Socialistische Partij

Kabinet houdt gratis schoolboeken voorlopig tegen

28-09-2006 * Schoolboeken voor het voortgezet onderwijs worden niet gratis omdat daarvoor 'geen ruimte' is op de begroting voor volgend jaar. Dat antwoordt premier Balkenende in een brief aan de Tweede Kamer. De SP had, met de ChristenUnie, woensdag om de gratis boeken gevraagd.

De SP wil extra kosten en administratieve rompslomp voorkomen door schoolboeken rechtstreeks en gratis via de school te leveren. Volgens de regering heeft het plan aantrekkelijke kanten, maar heeft het kabinet al genoeg maatregelen genomen om de lasten voor ouders te verlichten.

Ook de Consumentenbond en belangenorganisatie Ouders&Coo willen dat de overheid in het vervolg de schoolboeken betaalt. Volgens de Consumentenbond ontbreekt bij veel scholen de prikkel om prijsbewust naar de aanschaf van boeken te kijken, omdat ouders toch wel betalen.

De SP dient vandaag in de Kamer een motie in voor gratis schoolboeken. Nederland zou zich moeten houden aan het verdrag uit 1978, waarin staat dat het voortgezet onderwijs kosteloos moet zijn.