CDA

september 2006 - Persbericht -
Maat blokkeert voorstellen vangstbeperking schol en tong

Het rapport dat Albert Jan Maat in opdracht van het Europees Parlement schreef in reactie op de plannen van de Europese Commissie om de vangstmogelijkheden voor schol en tong in de Noordzee fors te beperken is vandaag aangenomen door het Europees Parlement.

Met het rapport neemt het Europees Parlement afstand van de plannen van de Europese Commissie om de toegestane vangsten fors te verminderen. Met name de slechte wijze waarop de sector en de Regionale Adviesraad voor de Noordzee (NSRAC) bij het tot stand komen van de plannen betrokken is, kreeg veel kritiek.

Met Maat heeft het parlement voorgesteld om voor de komende jaren een meerjarenplan op te stellen, dat moet dienen als overgang naar een eenduidige visie op de visserij op basis van heldere duurzaamheidcriteria vanaf 2015. Het nu al invoeren van dergelijke criteria voor alleen tong en schol is in de ogen van het Europees Parlement te voorbarig en leidt tot oneerlijke concurrentie.

Het oorspronkelijke rapport is grotendeels ongewijzigd overgenomen, slechts op het punt van de boomkorvisserij zijn er wijzigingen aangebracht op voorstel van de socialisten. De Deense socialist Kristensen wil dat de Europese Commissie onderzoek gaat doen naar de vermeende negatieve gevolgen van de boomkorvisserij met als doel een uiteindelijk verbod van deze visserijmethode. Deze wordt vooral door de Nederlandse vissers in de Noordzee toegepast.

Albert Jan Maat vindt het acceptabel dat er gekeken wordt naar de effecten van de boomkorvisserij, maar dan alleen als er tegelijkertijd ook grondig gekeken wordt naar economisch, ecologisch en sociaal duurzame alternatieven voor deze visserijmethode.. Deze visie kreeg tijdens de stemming steun van een meerderheid in het Europees Parlement

---