GGD Rotterdam e.o.


GGD in Radio Rijmondprogramma Met wie..?

De GGD donderdag 28 september te gast in het bekende radioprogramma Met wie? van Radio Rijnmond. Tussen zes en zeven uur s avonds beantwoorden Winfred Schop, hoofd sectie infectieziekten, Aimée Tjon-A-Tsien, arts infectieziekten, en Mariëlle Dirven, technisch hygiëniste, vragen van luisteraars over legionella.

Deze ziekte staat de laatste tijd in de belangstelling. Daarom wil Radio Rijnmond in het programma Met wie? aandacht besteden aan dit onderwerp. Wat is legionella? Hoe gevaarlijk is het? Hoe kun je krijgen, en wat kun je doen om te voorkómen dat je legionella krijgt? Dat zijn mogelijke vragen die de luisteraars zelf kunnen stellen aan de GGD-deskundigen.

Directe aanleiding voor het programma is de verhoogde concentratie legionella die vorige week werd gemeten in de koeltoren bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. De GGD heeft het afgelopen halfjaar vaker te maken gehad met legionellagevallen. Rond Pasen was er een legionellacasus in een sauna in Ridderkerk en in augustus in een sauna in Bleiswijk.

Vorige week maakte de GGD bekend dat er een verhoogde concentratie legionella was gemeten in de koeltoren bij het IJsselland Ziekenhuis. Dat gebeurde nadat kort tevoren de GGD op één dag drie meldingen had binnengekregen van mensen die met legionella in het ziekenhuis waren opgenomen. Deze patiënten, en ook een aantal patiënten van de weken ervoor, bleken allemaal in een wijde kring rond het IJsselland Ziekenhuis te wonen. Het is overigens niet duidelijk of de koeltoren daadwerkelijk de oorzaak van één of meer besmettingen is geweest. Dat is nog in onderzoek.

'Met wie?' is een zogenaamd 'phone-in programma'. Het wordt live uitgezonden. Erik Post is de presentator.