Gemeente Bussum

Fiets vaak nog niet in het rek

De gemeente Bussum is begin september een fietsruimactie gestart rond het station Naarden-Bussum.

De actie heeft tot doel om de veiligheid op, en de toegankelijkheid van, het stationsplein te vergroten. Voetgangers moesten zich voorheen een weg banen door en langs alle fietsen, wat met name voor mensen die slecht ter been zijn erg vervelend is en zelfs riskant kan zijn.

Aandacht

De gemeente heeft er veel aan gedaan om de actie onder de aandacht te brengen van de fietseigenaren. Twee weken voordat de eerste fiets geruimd werd hebben de kranten bol gestaan van informatie over de actie. Ook zijn er gedurende een aantal dagen 6000 flyers uitgedeeld aan reizigers en hebben er opvallende posters in en rond het stationsgebouw gehangen. Een verkeerd gestalde fiets of bromfiets kreeg overigens eerst een waarschuwende stuurhanger omgehangen. Pas na meerdere waarschuwingen is de gemeente tot verwijdering overgegaan.

Onbegrip

Er heerst onbegrip bij mensen waarvan de fiets is verwijderd. Ze vinden dat ze niet geïnformeerd zijn en stellen dat er te weinig fietsenrekken zijn. De gemeente kan zich het gevoel van onrecht wel voorstellen; het is niet leuk als je je fiets wilt pakken en hij blijkt er niet meer te staan.

De gemeente probeert zoveel mogelijk coulance te betrachten bij het uitvoeren van de actie. Maar uiteindelijk moeten alle fietsen in de rekken en dat betekent dat er nu gehandhaafd moet worden. Veiligheid en bereikbaarheid gaan vóór alles.

Veel rekken leeg

Het is dringen bij de rekken onder de overkapping. Iedereen wil kennelijk graag daar staan en desnoods moet andermans fiets maar even ruimte maken voor de eigen fiets. Iets verderop, richting het seinhuis bij de overweg Comeniuslaan, staan dagelijks echter zon 150 rekken leeg. Ook aan de andere kant van het station, op de Slochterenlaan, staan zon 100 rekken per dag leeg. Deze plaatsen kunnen tijdens de werkzaamheden aan de kruising ook bereikt worden via de parkeerplaats.

Totalen

Het station Naarden-Bussum beschikt momenteel over 1550 beveiligde plaatsen en 900 onbewaakte rekken. Met het oog op de actie zijn in juli 200 extra onbeveiligde klemmen bijgeplaatst en in augustus nog eens 300.

Fiets ophalen

Als een fiets is verwijderd, moet men zich melden bij de centrale kas in het gemeentehuis. U moet dan 15,- betalen en dan hoort u waar u uw fiets kunt ophalen. Na 13 weken worden de fietsen die niet zijn opgehaald en niet als gestolen bij de politie gemeld zijn, afgevoerd.

Voor meer informatie kunt u bellen met de Servicelijn, tel. (035) 692 88 98.