AutoRai

Nieuwe Volkswagen Touareg: meer hightech, kracht en veiligheid

(9/28/2006)
Volkswagen heeft de Touareg ingrijpend vernieuwd. De luxueuze SUV heeft zowel aan de voor- als aan de achterzijde een nieuw design gekregen en kan bovendien als eerste Volkswagen geleverd worden met een 257 kW/350 pk sterke V8 motor voorzien van FSI-technologie. Het door Volkswagen ontwikkelde ABSplus systeem betekent een wereldprimeur op het gebied van veiligheid. De nieuwe Touareg debuteert tijdens de internationale autotentoonstelling in Parijs (30 september - 15 oktober), waar ook de nieuwe Touran wordt voorgesteld.

Uiterlijk is de tweede generatie van de Touareg herkenbaar aan een nieuw vormgegeven front, met de kenmerkende Volkswagen-grille en koplampunits die aansluiten bij het design van de Eos en de Passat. Ook de voorbumper is vernieuwd, terwijl de nieuwe Touareg zich verder onderscheidt met nieuwe lichtmetalen velgen, een aerodynamisch gevormde achterspoiler, nieuwe achterlichtunits en een dynamisch gelijnde achterbumper.
Ook het interieur is op tal van onderdelen vernieuwd, met onder meer ergonomische voorstoelen en nieuwe kleuren en bekledingsmaterialen. Eveneens nieuw zijn een multifunctioneel kleurendisplay, met gedetailleerde informatie over de auto, een touchscreen navigatiesysteem en een hoogwaardig audiosysteem van de Deense hifi-specialist Dynaudio, met tien high-end luidsprekers en een 620 watt tienkanaalsversterker.

Breed motorenpalet
Als eerste model van Volkswagen is de nieuwe Touareg leverbaar met een V8-motor voorzien van FSI-technologie voor directe brandstofinspuiting. Deze krachtbron ontwikkelt een vermogen van 257 kW/350 pk en een maximumkoppel van 440 Nm. De twee andere leverbare benzinemotoren zijn een V6 FSI met een vermogen van 206 kW/280 pk en de krachtige W12-motor met 331 kW/450 pk. De reeks dieselmotoren begint met een 2.5 liter TDI met 128 kW/174 pk. Een 3.0 liter V6 TDI (165 kW/225 pk) en de 230 kW/313 pk sterke V10 TDI completeren het brede motorenpalet. De drie leverbare dieselmotoren zijn standaard voorzien van een dieselroetfilter (DRF).

Baanbrekende veiligheidsvoorzieningen
Op het gebied van veiligheid beschikt de Touareg over enkele baanbrekende voorzieningen die vooral op onverhard terrein van bijzonder grote waarde zijn. Als wereldprimeur behoort het door Volkswagen ontwikkelde en gepatenteerde ABSplus tot de standaarduitrusting van de Touareg. Op gravel of zand zorgt dit systeem voor een maximaal twintig procent kortere remweg, terwijl de auto tijdens remmanoeuvres bovendien beter bestuurbaar blijft. Minstens zo innovatief is de Adaptive Cruise Control met Front-Scan-functie. Dit systeem helpt de bestuurder een vaste afstand te bewaren tot een voorganger en remt indien noodzakelijk automatisch af. Ook reageert het systeem preventief door een mogelijke noodsituatie te herkennen en de remmen alvast âop scherpâ te zetten.

Maximale actieve veiligheid
Een andere primeur voor Volkswagen is het hulpsysteem Side Scan, dat het gebied achter en naast de Touareg in de gaten houdt en dat de bestuurder bij inhaalmanoeuvres met een waarschuwingslampje in de buitenspiegel attendeert op een mogelijk onopgemerkte medeweggebruiker.
Aan het stabiliteitsprogramma ESP zijn ook een aantal functies toegevoegd, zoals een pneumatisch-hydraulische remassistent, Active Rollover Protection (ARP) en Rain Brake Support, dat de remschijven droog houdt bij rijden op nat wegdek. Voor maximale actieve veiligheid zorgen een nieuw ontwikkeld, 18-inch remsysteem van Brembo en een complete reeks front-, zij- en gordijnairbags.

Vanaf begin volgend jaar staat de nieuwe Touareg in de showrooms van de Nederlandse Volkswagen-dealers. Rond dezelfde tijd is ook informatie over de prijzen beschikbaar.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster