Gemeente Arnhem

Havenmeestercongres over Cruisevaart (28-09-06) Op zaterdag 30 september 2006 start in Arnhem het congres voor de Vereniging van Havenmeesters. Het is een vierdaags congres dat zijn kick-off beleeft in Musis Sacrum. Havenmeesters uit het hele land komen naar dit congres. Het is niet toevallig dat het congres in Arnhem wordt gehouden: één van de themas van het congres is namelijk de cruisevaart . Arnhem is daarin toonaangevend in Nederland. Het congres wordt jaarlijks georganiseerd. Eens in de 5 jaar vindt het grootste deel varend op een boot plaats. Zo ook dit jaar.

De congresgangers worden om 10.00 uur ontvangen door burgemeester Pauline Krikke. Na de ontvangst en enkele presentaties over Arnhem krijgen de havenmeesters een stadswandeling aangeboden. s Middags vertrekt het gezelschap per bus richting Keulen waar men aan boord stapt van de Statendam. De rest van het congres voltrekt zich aan boord van het schip.

Cruisehaven
Arnhem is de op één na belangrijkste cruisehaven in Nederland. Per jaar meren er circa 750 schepen aan de Arnhemse kade. Op ieder schip zitten ongeveer 200 passagiers plus 30 bemanningsleden. Op jaarbasis betekent dat er tussen de 160 en 170 duizend passagiers in Arnhem aanmeren. Arnhem is hierin altijd koploper geweest. Tot vorig jaar. Toen is Amsterdam Arnhem voor het eerst voorbijgestreefd.

Economisch belang
Als een cruiseschip in Arnhem aanmeert is het een drukte van belang. Soms komen er wel vier of vijf schepen tegelijk in Arnhem aan. Op de kade staan dan vele bussen en taxis te wachten om de passagiers naar het Kröller Muller, het Openluchtmuseum, het Airbornmuseum of naar paleis Het Loo in Apeldoorn te brengen. Niet alleen musea maar ook de binnenstad van Arnhem wordt massaal bezocht. Vaak worden er dan inkopen gedaan en souveniers gekocht. Leveranciers komen de schepen bevoorraden en het bunkerstation voorziet de schepen van olie. De cruisvaart levert dus belangrijke bijdrage aan de Arnhemse economie.

OneStat.com Web Analytics