Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Eindpresentatie 'Voorpost gezondheidszorg'

Op woensdag 11 oktober zal van 17.00 en 19.30 uur in wijkcentrum Vredekerk de eindpresentatie van het project `voorpost gezondheidszorg' plaatsvinden. De bijeenkomst wordt geopend door wethouder Cor Drost en aan hem zal de provinciale eindpublicatie worden aangeboden.

De `voorpost gezondheidszorg' is een gezondheidsprogramma, waarbij vraag en aanbod in zorg- en hulpverlening op elkaar afgestemd worden. Vanaf februari 2004 konden de bewoners van Hoogezand- Sappemeer terecht bij de `voorpost gezondheidszorg' voor ondersteuning, bemiddeling, informatie en advies op gebied van wonen, welzijn en zorg. Naast een zorgconsulent zijn er allochtone intermediairs ingezet, die ondersteuning hebben geboden aan de allochtone cliënten.

Tijdens de eindpresentatie wordt met alle betrokken partijen een projectperiode van drie jaar afgesloten met een programma dat in het teken staat van de resultaten. Ook het vervolg en de voortzetting van de `Voorpost gezondheidszorg' en inbedding van de werkwijze als structurele voorziening in Hoogezand-Sappemeer komen aan bod. De Rijksuniversiteit van Groningen zal tijdens de bijeenkomst een korte lezing houden over het versterken van de interculturele samenwerking, communicatie en een methodische aanpak. Aan het einde van de bijeenkomst wordt een provinciale eindpublicatie aangeboden, waarin de ervaringen en de methodiek naar het voorbeeldproject in Hoogezand-Sappemeer staan beschreven.

Inmiddels heeft de `voorpost gezondheidszorg' als multiculturele cliëntondersteuning in de buurt een plek verworven in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het project is als "best practice" door het OGZ fonds naar voren gebracht en heeft landelijke, provinciale en gemeentelijke aandacht gekregen. De ondersteuning is laagdrempelig beschikbaar en een steeds groeiende groep burgers maakt gebruik van de dienstverlening. Ook de aanbieders van zorg-, hulp- en dienstverlening maken in toenemende mate gebruik van de intermediaire functie van de voorpost tussen de eigen organisatie en hun cliënt. Voorts zijn ook professionele instellingen de inzet van allochtone intermediairs op waarde gaan schatten, mede door de inzet van de expertise van samenwerkingspartners in de `voorpost gezondheidszorg' bij de training en coaching van intermediairs.

Het project is mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Fonds OGZ, de provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer.