GroenLinks
Lijstverbinding SP en GroenLinks

11 oktober 2006

De besturen van de Socialistische Partij en GroenLinks hebben, net als in 2003, besloten tot het aangaan van een lijstverbinding bij de Tweede-Kamerverkiezingen.
Het besluit volgt op de afwijzing door de Partij van de Arbeid van een voorstel tot een gezamenlijke lijstverbinding tussen de drie linkse partijen. GroenLinks betreurt de beslissing van de PvdA. GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof spreekt van 'een gemiste kans'.

De SP deed in september een oproep aan de PvdA om met de drie linkse partijen een lijstverbinding aan te gaan. Op die manier kan maximaal gebruik gemaakt worden van 'linkse stemmen', omdat meer geprofiteerd kan worden van eventuele restzetels. Voor de verkiezingen in 2003 deed GroenLinks hetzelfde voorstel.

GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof vindt het jammer dat het onmogelijk is gebleken om de krachten van de drie linkse partijen te bundelen: "De PvdA van Wouter Bos is bang om kleur te bekennen vóór 22 november aanstaande. En dat terwijl de PvdA geen moeite had met een lijstverbinding bij de laatste Europese Verkiezingen.

Volgens het bestuur van GroenLinks overschat de PvdA de symbolische betekenis van een lijstverbinding. Nijhof: "Een lijstverbinding van de drie linkse partijen was primair bedoeld om zoveel mogelijk linkse stemmen te verzamelen. De PvdA onderschat blijkbaar het belang daarvan en lijkt tegelijkertijd bang om kiezers aan de rechterkant te verliezen. En dat terwijl de VVD onverbloemd kiest voor voortzetting van de coalitie met het CDA. Het was goed geweest als de linkse partijen een gezamenlijk signaal hadden afgegeven als alternatief voor voortzetting van de huidige coalitie."

Henk Nijhof