Provincie Groningen

Zorg Subsidie voor tweetal innovatieve projecten ICT en Zorg 10 oktober 2006

Het Innovatieve Actieprogramma Groningen heeft een tweetal projecten op het gebied van ICT en Zorg een subsidie verstrekt. Het gaat om 'Regionaal zorgportaal' (EUR 500.000,--) en 'Video Teleconsult houding en beweging' (EUR 178.869,--). De projecten beogen de leefbaarheid op het platteland te vergroten door de inzet van ICT in de zorg.

Regionaal Zorgportaal
Doelstelling van dit project is het realiseren van een Oncologisch Patiënten Dossier (OPD) op basis van een Regionaal Zorgportaal waardoor de mogelijkheid ontstaat voor het delen van actuele patiëntinformatie tussen oncologen uit de algemene ziekenhuizen in Oost-Groningen (Delfzijl, Winschoten en Stadskanaal) en het UMCG.

De finale doelstelling is het ontstaan van een regionaal Electronisch Patiënten Dossier (EPD) waarvoor het OPD als 'opstap' beschouwd kan worden. Tevens wordt gewaarborgd dat in de (nabije) toekomst andere ziekenhuizen en zorgverleners hierop kunnen aansluiten.

De ziekenhuizen die een regionaal EPD willen, moeten beschikken over een breedbandige verbinding, EPD-software en ondersteunende infrastructuur. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in gebruik van de nieuwe software, zowel door de medici alsook door de ICT-afdeling zelf. Het project zal gebruik maken van de infrastructuur die de provincie Groningen heeft laten aanleggen (provincie-ringen).

De partners in het project zijn Integraal Kankercentrum Noord-Nederland (IKN), WebNoord en de drie Oost-Groningse ziekenhuizen in Delfzijl, Stadskanaal en Winschoten (SSZOG). Het project "Regionaal Zorgportaal" krijgt vanuit het Innovatieve Actieprogramma Groningen een subsidie van
EUR 500.000,--.

Video Teleconsult houding en beweging (de patiënt in beeld) Kern van dit project is de ontwikkeling van video-teleconsultatie in het Groningse regionale zorgnetwerk rondom kinderen met houdings- en bewegingsstoornissen en therapeuten op verschillende locaties in de provincie Groningen en het Centrum voor Revalidatie van het UMCG. De video-teleconsultatie leidt tot een betere begeleiding en verwijzing in het regionale zorgnetwerk. Tevens wordt in het project een basis gelegd voor opschaling en uitbreiding van video-teleconsultatie.

Op dit moment worden veel kinderen met houdings- en bewegingsstoornissen door kinderfysiotherapeuten uit de provincie naar het UMCG doorgestuurd voor een second opinion. Met dit project wordt een begin gemaakt met de inzet van videoteleconsultatie. Er worden video-opnames gemaakt van de houdings- en bewegingsstoornissen van de kinderen en deze worden ter beoordeling verstuurd aan het UMCG, waar de kinderfysiotherapeut samen met de revalidatie-arts de video's bekijkt en beoordeelt. Het fysiek doorsturen van de kinderen naar het UMCG is op deze wijze in veel gevallen overbodig.

De partners in het project zijn Centrum voor Revalidatie van het UMCG, vijftien eerstelijns kinderfysiotherapeuten uit de provincie, Zorgverzekeraar Menzis,en medewerkers van Roessingh Research and Development
(Innovatiecentrum Revalidatietechnologie) uit Enschede. Het project 'Video Teleconsult' ontvangt vanuit het Innovatieve Actieprogramma Groningen een subsidie van EUR 178.869,--.

Innovatieve Actieprogramma Groningen
Doel van het Innovatief Actieprogramma Groningen is een bijdrage leveren aan de innovatiekracht en leefbaarheid van de provincie Groningen. Daarnaast is het belangrijk dat projecten bijdragen aan de verbetering van het imago van Groningen als innovatieregio. Het IAG ondersteunt innovatieve projecten met een experimenteel karakter binnen een van de volgende drie thema's: duurzame energie, Life Sciences en leefbaarheid-ICT bij toerisme en zorg. Het programma wordt medegefinancierd door de Europese Gemeenschap (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (EZ/Kompas) en de provincie Groningen.

11 oktober 2006