FNV

Meer tijd nodig voor open grenzen

Leg nu nog geen datum vast voor openstelling van de grenzen voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Die oproep doet de FNV aan de Tweede Kamer, zo meldt FNV e-Magazine van 11 oktober.

Staatssecretaris Van Hoof voor Sociale Zaken wil al in januari 2007 overgaan tot openstelling van de grenzen voor werknemers uit Midden- en Oost Europa. De FNV wil dat werknemers uit Oost-Europa op dezelfde betaling kunnen rekenen als hun West-Europese collega's.

Om dit te garanderen moeten een aantal specifieke regels worden opgesteld. Het flankerend beleid is nog niet helemaal klaar. Voor het gemak gaat de staatssecretaris ervan uit dat tegen de sociale partners er voor het eind van het jaar al uit zijn.

Goed afronden

De FNV is daar niet blij mee. "Het beeld dat de staatssecretaris schetst is te optimistisch," aldus Wilna Wind, FNV bestuurder.

Wind heeft de Twee Kamer daarom opgeroepen om niet nu al een datum voor openstelling vast te leggen. "Geef ons meer tijd om de klus goed af te ronden," zegt Wind.

John Klein, bestuurder van FNV Bondgenoten, legt uit dat de bonden bijvoorbeeld goede afspraken willen maken met werkgevers over aansprakelijkheid bij overtreding van de cao-regels. FNV Bondgenoten wil dat het bedrijf dat het uitzendbureau de opdracht geeft juridisch aansprakelijk is wanneer de cao wordt overtreden.

"Nu zijn de uitzendbureau's die Polen in dienst hebben en hen bijvoorbeeld geen overwerktoeslag uitkeren zelf aansprakelijk," vertelt Klein.

"Als we die cao-overtreding aan de orde stellen, wordt het achterstallig salaris wel uitgekeerd maar krijgen de Poolse klagers daarna uit rancune geen werk meer." Maar een aantal werkgevers zien die juridische aansprakelijkheid niet zitten. Klein: "Deze kwestie is dus niet als vanzelf voor 2007 geregeld."

11 oktober 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 11 oktober 2006.htm