Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Prinses Máxima spreekt 11 oktober 2006 op congres Bank for International Settlements in Basel

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft op 11 oktober een toespraak gehouden tijdens een conferentie van de Bank for International Settlements in Basel.

De Prinses sprak als lid van de VN Adviseursgroep voor Toegankelijke Financiële Sectoren. De conferentie werd bijgewoond door functionarissen van de financiële wetgevende en toezichthoudende instanties.

Het betreft een conferentie van de Financial Stability Institute (FSI), onderdeel van de Bank for International Settlements (BIS). De BIS fungeert als bank voor centrale banken uit 55 landen en een aantal internationale organisaties. De conferentie heeft als onderwerp het bevorderen van toegankelijke financiële systemen (microfinanciering).

In haar toespraak vroeg de Prinses de wetgevers en toezichthouders goed te kijken naar de risicoweging van operaties op het gebied van microfinanciering. Zij betoogde dat, hoewel microkredieten leningen zijn zonder onderpand en meestal aan arme mensen worden verstrekt, de financiële risico's van de microkredieten vaak lager zijn dan wordt gedacht. Microkredieten worden vaak in groepsverband aangegaan. Doordat mensen de leningen collectief aangaan scoren de micro-ondernemers hoog bij het nakomen van de rente- en afbetalingsverplichtingen. Dit wordt ook wel sociaal onderpand ("social collateral") genoemd. De Prinses moedigt daarom de toezichthouders en wetgevers aan met deze factoren rekening te houden bij de risicoweging.
Als die eisen hoger zijn dan de risico's rechtvaardigen, zou dat de branche onnodig op kosten jagen. Die kosten worden vervolgens weer afgewenteld op de klant. De Prinses sprak ook de hoop uit dat de FSI een belangrijke rol gaat spelen in het vergaren en uitwisselen van kennis op het gebied van regulering en toezicht op de microfinancieringssector.

Prinses Máxima woont morgen de speech bij van Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB). De heer Wellink spreekt tijdens de conferentie als voorzitter van de het Basel Comité. In dit Comité zijn tien landen bezig met het opstellen van richtlijnen voor toezicht op de financiële sector.

De Prinses gaf de toespraak als lid van de VN Adviseursgroep voor Toegankelijke Financiële Sectoren. Zij heeft op 30 juni de eerste bijeenkomst van de nieuwe VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector in New York bijgewoond. De Prinses is, met twintig anderen, door de Verenigde Naties gevraagd zitting te nemen in deze groep. De nieuwe Adviseursgroep bouwt voort op de resultaten van het Internationale Jaar van het Microkrediet 2005 en richt zich op bredere toegang tot financiële diensten. Meer dan microkrediet, dat alleen het verstrekken van kleine leningen behelst, gaat het nu bij microfinanciering over alle financiële diensten voor kleine ondernemers. Onder financiële diensten worden leningen, spaarrekeningen, verzekeringen, geldovermakingen en andere financiële producten verstaan. De VN Adviseurs groep zal op 16 november voor de tweede keer bijeenkomen in Canada (Halifax) na afloop van de Microcredit Summit Campaign.

10 oktober 2006

Zie ook: de toespraak (in de Engelse taal) Zie het origineel

© RVD