Stichting Wakker Dier

BIOLOGISCHE SECTOR KIEST VOOR VERDOOFDE BIGGENCASTRATIE

Persbericht - 11 oktober 2006

De biologische varkenssector heeft aan Wakker Dier laten weten over te gaan tot verdoving bij het castreren van biggen. De toezegging volgt binnen een week nadat Wakker Dier haar campagne startte tegen de onverdoofde castratie van biggen. Daarmee neemt de biologische sector het voortouw bij dierenwelzijn, zoals van hen verwacht mag worden. Xandra Asselbergs van Stichting Wakker Dier: `Biologische varkens leven in ruime hokken met stro en een uitloop naar buiten maar de castratie was een blinde vlek die gelukkig met de verdoving nu wordt hersteld.'. De Wakker Dier campagne is momenteel gericht op de Hema-rookworst. De Hema liet al weten met hun vleesleveranciers in overleg te zijn getreden over de onverdoofde castratie. Wakker Dier hoopt nu dat Hema omschakelt naar biologische rookworst.

De biologische sector laat met haar stap ook zien dat een einde aan de onverdoofde castratie van biggen op korte termijn haalbaar is. In Nederland worden jaarlijks 7 miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Wakker Dier is vorige week gestart met een langdurige campagne, in eerste instantie gericht op de Hemarookworst. Hans Dorrestijn herschreef hiervoor zijn bekende ode aan de Hemaworst tot protestlied. Ook de Hema is ondertussen in overleg met haar leveranciers getreden. Grote afnemers van varkensvlees als Unox, Albert Heijn en C1000 kunnen tijdens de Wakker Dier campagne op acties rekenen. Wakker Dier verwees in haar campagne bij de alternatieven alleen naar plantaardige rookworsten maar kan nu weer biologisch vlees zonder onverdoofde castratie als alternatief voor de bio-industrie aanbevelen.

Biologische sector

Stichting Wakker Dier was al langer in gesprek met de biologische sector over de onverdoofde castratie van biggen. Een aantal biologische varkenshouders was al gestart met de verdoving maar deze wordt nu voor alle biologische varkens verplicht. Platform Biologica deelt nu mee dat vanaf 1 januari 2007 gestart zal worden met de verdoving. Tot die tijd zullen varkenshouders en dierenartsen een cursus verdoving bij castratie volgen. De Groene Weg slachterij zal de verdoving bij castratie verplichten aan al haar leveranciers. Deze slachterij slacht vrijwel alle biologische varkens, ook die voor de export, waardoor de gehele biologische varkenssector afscheid neemt van het onverdoofd castreren.