Politie Midden- en West Brabant

Anonieme tips voor politie Midden en West Brabant nemen toe

TILBURG, 11 oktober 2006

TILBURG: Steeds vaker ontvangt de politie Midden en West Brabant anonieme tips van burgers. Tot en met dinsdag 10 oktober 2006 zijn 975 meldingen van misdrijven binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem, kortweg M. genoemd. In totaal kwamen er in 2005 909 meldingen binnen. Uiteindelijk werden 60 zaken opgelost dankzij een melding via M. Van deze zaken hebben er 50 betrekking op hennepkwekerijen. Verschillende personen werden aangehouden. Voor district Bergen op Zoom kwamen 124 meldingen binnen, in district Breda 252, voor district Oosterhout leverde het 206 meldingen op en district Tilburg ontving 382 anonieme tips.

Een greep uit de successen van 2006 in Midden en West Brabant:
* Harddrugs: in drie zaken met informatie over harddrugs zijn vier aanhoudingen gedaan. Tevens werd er geld en drugs in beslag genomen. (In Etten-Leur en Tilburg allebei een aanhouding, in Waalwijk twee aanhoudingen en geld en drugs in beslag genomen);
* Bij huisvesting van illegalen in Breda werd een persoon aangetroffen. Tevens kreeg een vrouw een boete kreeg van de Arbeidsinspectie;

* Bij een geval van illegale prostitutie in Etten-Leur werd een verdachte aangetroffen;

* In een Chinees restaurant werden illegalen te werk gesteld. In deze zaak werden twee personen aangehouden door de
Vreemdelingendienst;

* Naar aanleiding van voetbalrellen bij NAC-Top Oss kwamen na een uitzending van Opsporing Verzocht drie anonieme tips binnen van vandalen die zouden zijn herkend. Eén persoon van hen werd aangehouden;

* Verder kwamen er bij Opsporing Verzocht na de uitzending van een verkrachtingszaak in Ulvenhout 8 anonieme tips binnen. Het onderzoek is overgedragen aan de Belgische politie.

* Tevens kwamen meldingen binnen over handel in vuurwapens, kinderporno, het verlaten van de plaats van ongeval na een aanrijding en gedwongen prostitutie.

Gratis telefoonnummer

Meld Misdaad Anoniem, kortweg M. is een landelijk meldpunt waar burgers telefonisch en anoniem informatie kunnen geven over ernstige misdaden. Bij dit gratis telefoonnummer 0800-7000 staat de nummerweergave uit. Bellers kunnen melding doen van een delict zonder hun naam te noemen, opnames worden niet op tape bewaard en de verwerking van de melding is beveiligd. De medewerkers van de landelijke meldlijn geven de binnengekomen informatie direct door aan de politiekorpsen in het land. 0800-7000 is overigens een algemene meldlijn om allerlei soorten van misdaad anoniem te melden. De politie rechercheert verder aan de hand van de binnengekomen informatie.

Niet alle informatie die bij M. binnen komt, wordt doorgestuurd naar de politieregios. De M. medewerkers maken een selectie en sturen alleen die informatie door die concreet genoeg is om ermee aan de slag te kunnen. Relevante gegevens bevat over specifieke daders en/of omstandigheden, kan bijdragen aan een oplossing van een misdrijf en de anonimiteit van de beller in stand houdt.

Auteur: Enny de Wit