Europa, het hart van Nederland

D66

Tijdens hét jaarlijkse grote debat over de Europese Unie kritiseerde D66 de regering voor een angstige Europa politiek. Premierkandidaat Balkenende is té onzichtbaar op het Europese toneel en ook in Nederland speelt de regering verstoppertje met de kiezers over de vraag waar het met Europa naar toe moet.

Vorig jaar nam D66-Kamerlid Boris van der Ham het initiatief voor het referendum over de Europese Grondwet. Hierdoor werd Europa het gesprek van de dag. Maar de regering heeft deze discussie na het referendum laten doodbloeden. Verder dan een internet enquête is zij niet gekomen. Deze laksheid vinden de Democraten teleurstellend. De Grondwet is inmiddels door meer dan de helft van de lidstaten geratificeerd. Deze zal dan ook zeker weer op de politieke agenda komen in Europa. De meeste politici in Nederland zitten als een angstig haasje in de hoek, hopend dat kiezers niet zullen vragen hoe zij verder willen met de Europese Unie.

Van der Ham: In de andere lidstaten wordt ondertussen druk gediscussieerd over de toekomst van de Europese Unie. Zo heeft de Franse presidentskandidaat Sarkozy een plan gepresenteerd voor een miniverdrag waarin enkele hoognodige hervormingen worden doorgevoerd. Je kunt het met zijn ideeën eens zijn of niet, maar hij steekt wél zijn nek uit. De inzet van premierkandidaat Balkenende steekt hier volgens D66 schril bij af. Nederland staat door dit gebrek aan initiatief aan de zijkant, terwijl andere landen voor ons zullen beslissen wat er met Europa zal gebeuren. Van der Ham: Die passiviteit over meer Europese samenwerking is niet zonder gevolgen. Zo hebben we deze week gezien dan Europa zich heeft laten ringeloren door Amerika rond de verstrekking van gegevens over luchtvaartpassagiers aan de Verenigde Staten. De Amerikanen trokken bij dit akkoord aan het langste eind, waardoor Europese burgers aan privacy-waarborgen hebben ingeboet. Met een sterker Europa waren de burgerrechten beter beschermd geweest.

Van der Ham heeft de premier ook enkele suggesties aan de hand gedaan voor nieuwe ambitie voor Europa. Zo pleitte de Democraat voor een eerlijkere financieringswijze van de Europese Unie: via individuele bijdragen, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Nu betaalt een rijke Portugees nog minder dan een arme Nederlander. Ook spoorde hij de premier aan om een ambitieuzere inzet te tonen voor een Europees duurzaam energiebeleid en een gemeenschappelijk asiel en migratiebeleid. Van der Ham: Genoeg te doen in Europa. Maar of Balkenende de handschoen opneemt is de vraag, Tot nu toe heeft hij zich alleen maar geprofileerd met een oproep om geld terug te krijgen van Europa. Waar andere EU-leiders hun visie op tafel leggen, komt de Nederlandse premier niet verder dan I want my money back.

Van der Ham illustreerde de onzichtbaarheid van Balkenende op het Europese toneel met een concreet voorbeeld. Bij een fototentoonstelling op het hoofdkantoor van de Europese Commissie is er een foto te zien van enkele Europese leiders. Een van de fotos heeft een opvallend onderschrift: ontmoeting tussen Romano Prodi, Chirac en de Zweedse premier, en enkele delegatiemedewerkers. Pijnlijk detail: één van die delegatiemedewerkers was toch echt overduidelijk Jan-Peter Balkenende. Het is hoog tijd dat Nederland zijn zichtbaarheid in Europa hervindt.
11-10-2006 15:19