Gemeente Urk

Programmabegroting 2007 gemeente Urk sluitend

Burgemeester en wethouders van Urk zijn er in geslaagd een sluitende begroting te presenteren voor de jaren 2007-2010. Ondanks het feit dat er geen ruimte is voor nieuw beleid staan er toch tal van projecten op stapel in 2007. Er is een noodzaak om nieuwe financiële ruimte te creëren om het weerstandsvermogen, de positie van het grondbeleid en het beheer op orde te brengen.

In de afgelopen jaren is er als gevolg van rijksbeleid EUR 1,5 miljoen structureel bezuinigd. Als gevolg hiervan is de rek uit de begroting verdwenen. De begrotingspositie van de gemeente Urk is daardoor mager te noemen. Op dit moment is er geen ruimte voor doorontwikkeling van bestaand beleid en nieuw beleid. Toch zijn er ontwikkelingen die het nodig maken financiële ruimte te creëren. Daarbij geeft het college hoge prioriteit aan het op orde brengen van het weerstandsvermogen, de positie van het grondbeleid en het beheer.

Prioriteiten

Het college kondigt notities aan over het weerstandvermogen en het grondbeleid. Bij het weerstandsvermogen gaat het om de mate waarin de gemeente in staat is middelen vrij te maken om tegenvallers of risico's op Bij het maken van nieuwe woonwijken zal als uitgangspunt gaan gelden een sobere en onderhoudsarme openbare ruimte. Verder moet de bodemstructuur zo aangepast zijn dat verzakkingen worden voorkomen. De problematiek van de verzakkingen gaat de gemeentebegroting de komende jaren flink belasten. Voor de burger betekent dit dat het rioolrecht de komende jaren aanzienlijk zal moeten stijgen. Voor wat de beheerplannen betreft zal

de gemeenteraad heldere keuzes gaan maken ten aanzien van het onderhoudsniveau. De bedragen die bij die keuzes horen zullen in de begroting opgenomen worden.

Aandachtspunten kadernota

De programmabegroting 2007 is een voortzetting van het huidige beleid. De concrete invulling is gedaan op basis van de kaders zoals de gemeenteraad die op 29 juni 2006 heeft vastgesteld. Belangrijke aandachtspunten bij de Kadernota 2006 waren de structurele begrotingspositie, het weerstandsvermogen, beheerplannen, de situatie van het grondbedrijf in relatie tot de bouwproductie, de problematiek van de verzakkingen en de groei van Urk en de daarmee gepaard gaande investeringen in de harde en sociale infrastructuur. Deze punten zijn ook punten van aandacht bij het provinciaal toezicht.

Nieuwe plannen

Toch gebeurt er weer veel op Urk. Zo zijn er plannen voor uitbreiding van het strandje, de vervanging van een deel van het palenscherm, de renovatie van veld 3 op sportpark de "Vormt", woningbouw op verschillende locaties enzovoorts. Daarnaast wordt er veel geld ingezet voor zaken als onderhoud openbaar groen, onderhoud wegen, bijstandsuitkeringen, subsidies en dergelijke. In de diverse programma's wordt dit alles nader toegelicht.