Artsen zonder Grenzen


Onderzoek maakt betere behandeling vergeten tropische ziekte mogelijk

11/10/2006 11:01 -- De tropische ziekte kala azar kan dankzij onderzoek van Artsen zonder Grenzen veel makkelijker worden vastgesteld en behandeld. Kala azar komt vooral voor in zuidelijk Azië en Afrika en eist elk jaar duizenden mensenlevens.

Oorzaak van de ziekte is een eencellige parasiet, overgedragen door de beet van zandvliegjes, die binnen enkele maanden het immuunsysteem afbreekt en leidt tot de dood.
`Het is een vergeten ziekte', zegt medisch adviseur Koert Ritmeijer. Hij deed jarenlang onder moeilijke omstandigheden onderzoek in onder meer het oorlogsgebied in Sudan en promoveert 11 oktober op zijn proefschrift over de bestrijding van kala azar. `Tegenwoordig kunnen we bijna elke patiënt die we behandelen redden van een zekere dood.'

Ritmeijer testte een snelle diagnostische methode: een teststaafje dat reageert op antilichamen tegen de kala azarparasiet in een druppeltje bloed van een patiënt. De test blijkt bij 90 procent van de geïnfecteerde patiënten ook de correcte - positieve - uitslag op te leveren. Het teststaafje is bij uitstek geschikt voor gebruik op plaatsen waar geen laboratoria of ziekenhuizen zijn.

Het huidige geneesmiddel tegen kala azar is zeer giftig en heeft soms fatale bijwerkingen. Artsen zonder Grenzen heeft een voortrekkersrol gespeeld bij de invoering van een nieuw, veiliger geneesmiddel, miltefosine, dat oraal kan worden toegediend. Ritmeijer toonde in een veldstudie met 580 Ethiopische kala azarpatiënten aan dat miltefosine net zo effectief is als het vroeger gebruikte antimoongluconaat.

Artsen zonder Grenzen heeft in totaal meer dan 75.000 kala azarpatiënten behandeld; 90 tot 95 procent van hen zijn genezen. Desondanks blijft kala azar een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Dat komt doordat het aantal mensen dat zowel met kala azar als met HIV is geïnfecteerd snel stijgt. `Effectieve geneesmiddelen zijn er niet', zegt Ritmeijer. `HIV en kala azar zijn een dodelijke cocktail.' Het kan nog tientallen jaren duren voordat er een vaccin tegen kala azar beschikbaar komt.