Gemeente Lisse

Brandweer Lisse en Trias Woondiensten verloten optische rookmelders

De brandweer Lisse verloot, in samenwerking met Trias Woondiensten, gratis optische rookmelders onder Lissese huishoudens die rookmelders bij de brandweer kopen. Twintig huishoudens die zich voor 23 oktober 12.00 uur aanmelden, maken kans op deze prijs.

De actie is onderdeel van de Brandpreventieweek die loopt van 23 t/m 27 oktober 2006. Brandweer Lisse en Trias Woondiensten willen hiermee bijdragen aan de veiligheid van de inwoners van Lisse. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een werkende rookmelder levens redt: bij brand hebben die bewoners 100% meer kans om een woning levend te verlaten dan bewoners zonder rookmelders.

Bon

Om kans te maken op de gratis rookmelders moeten huishoudens rookmelders aanschaffen bij de brandweer van Lisse. Dit kan door de bon in te vullen die volgende week op de informatiepagina in De Lisser staat. De bon is die week ook te vinden in de Weekendkrant en het Witte Weekblad. U kunt de bon ook downloaden onderaan dit artikel. Dit is nu nog een PDF bestand dat u uitprint en opstuurt/afgeeft; vanaf woensdag kunt u gebruik maken van een digitaal formulier dat u kunt emailen.

Uit alle aanmeldingen worden 20 prijswinnaars getrokken. Aanmeldingen moeten uiterlijk op maandag 23 oktober 2006 om 12.00 uur binnen zijn bij de gemeente Lisse. Zijn er onder de 20 winnaars huurders van Trias Woondiensten, dan komt Trias Woondiensten de rookmelders persoonlijk gratis bij hen monteren.

Goedkope rookmelders voor niet-prijswinnaars
De huishoudens die rookmelders bij de brandweer van Lisse aanschaffen, betalen 8,-- voor een rookmelder inclusief batterij. De brandweer levert de bestelde rookmelders in de week van 23 t/m 27 oktober 2006 thuis af en geeft direct aan waar ze het beste geplaatst kunnen worden. Huurders van Trias Woondiensten betalen 5,- per rookmelder inclusief batterij. Voor hen geldt dat Trias Woondiensten ze gratis komt monteren.

Nationale rookmelderdag
Deze actie maakt onderdeel uit van de landelijke campagne van de brandweer rondom Nationale Rookmelderdag, dit keer op zaterdag 28 oktober. Op die dag gaat de brandweer op diverse plaatsen in het land woningen controleren op werkende rookmelders. Wie een werkende rookmelder heeft, maakt kans op 250 gratis staatsloten.

Rookmelders redden levens
Jaarlijks woeden er zo'n 7.000 branden in woningen. Hierbij komen gemiddeld 40 mensen om het leven en vallen er circa 700 gewonden. Het gebruik van een rookmelder kan dit aantal beduidend omlaag brengen. Rookmelders zijn een uitermate effectief middel om mensen te waarschuwen in geval van een beginnende brand. Met name s nachts, wanneer men ligt te slapen. Wanneer het kleinste beetje rook een rookmelder bereikt, gaat er direct een alarm af, waardoor de bewoners van het pand gewekt worden. Dan is er meestal nog voldoende tijd om uit de woning te komen of de brand te blussen.

Nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van rookmelders. Helaas hebben veel bestaande woningen nog geen rookmelders. Dat is ook (nog) niet verplicht. De actie van de Brandweer Lisse en Woningbouwvereniging Trias Woondiensten is daarom speciaal op die huishoudens gericht.
Te downloaden:

* aanmeldformulier rookmelder.pdf (14.19 KB)