Gemeente Gouda


persbericht: beperkter parkeren met bedrijfsvergunning (11/10/2006)

In het parkeerbeleidsplan staat de maatregel dat er beter gebruik gemaakt moet worden van de beschikbare parkeerruimte. Eén maatregel is de beperking van de bedrijfsvergunningen voor ondernemers. Veel ondernemers beschikken over een bedrijfsvergunning. Met zon vergunning is het mogelijk te parkeren in de binnenstad. Een ondernemer kan zon vergunning krijgen omdat het voor het werk noodzakelijk is dat hij in de binnenstad kan parkeren. In de regel heeft de ondernemer de vergunning niet nodig in het weekend. Het college stelt daarom voor de bedrijfsvergunning alleen geldig te verklaren voor de doordeweekse werkdagen. Wanneer ondernemers in de problemen komen bij de uitvoering van het werk, bestaat de mogelijkheid van een speciale zaterdagvergunning.

Het bedrag dat voor de bedrijfsvergunning wordt gevraagd is 225,-, gelijk aan dat van dit jaar. Per saldo betekent dit een verhoging met 16,67%, immers op zaterdag is de vergunning niet geldig. De zaterdagvergunning kost 42,-. Ook de bewonersvergunning wordt met dit percentage verhoogt en komt daarmee op 60,-, dat was 51,-.

Deze maatregel levert naar schatting een meeropbrengst op van 30.000.-. De gemeenteraad heeft besloten dat parkeertarieven kostendekkend moeten zijn. Aanpassing van de tarieven van parkeervergunningen voor bewoners en bedrijven voor 2007 is nodig om uitbreiding te kunnen betalen. Het college doet een voorstel over de uitbreiding dat de raad in december bespreekt.

In de regel worden maatregelen en tarieven van kracht bij het begin van het kalenderjaar. Belanghebbenden vragen de parkeervergunningen aan voordat de nieuwe periode in gaat. De raad stelt de tarieven vast in haar vergadering van december. Het college heeft daarom de parkeertarieven en de bedrijfsvergunningen, vooruitlopend op besluitvorming in de raad, voorlopig bepaald. Dit maakt een soepele afhandeling van de aanvragen beter mogelijk.