Provincie Overijssel

Koopaktes voor verplaatsing intensieve veehouderij

Van de twintig Overijsselse intensieve veehouderijbedrijven die voor verplaatsing in aanmerking komen, hebben zeventien bedrijven een voorlopige koopakte ondertekend. Het betreft bedrijven die zich hebben aangemeld voor de eerste ronde en voldoen aan de voorwaarden van de verplaatsingsregeling. De zeventien ondernemers zijn nu op zoek naar nieuwe locaties, zijn hierover in onderhandeling of hebben reeds een nieuwe locatie gevonden. Drie bedrijven hebben alsnog besloten niet deel te nemen aan de Verplaatsing Intensieve Veehouderijbedrijven (VIV).

Gedeputeerde Piet Jansen, verantwoordelijk voor het landelijk gebied en water van de provincie Overijssel, heeft veel waardering voor de wijze waarop de Overijsselse agrariërs deze kans aangrijpen om hun bedrijf op een duurzame locatie voort te zetten. âDit is een ingrijpend proces voor de ondernemers met vaak ook een grote emotionele en sociale impact. Het is dan ook uitstekend dat deze agrariërs toekomstgericht willen ondernemen.â

Met de verplaatsingsregeling worden meerdere doelen bereikt. Voor agrariërs is de regeling een kans om hun intensieve veehouderijen te verplaatsen uit gebieden nabij kwetsbare natuur (extensiveringgebieden) naar nieuwe locaties met ontwikkelingsmogelijkheden (met name in
landbouwontwikkelingsgebieden). Daarnaast vermindert de uitstoot van ammoniak bij kwetsbare natuur, verbetert het aangezicht van het landschap door de sloop van bedrijfsgebouwen en ontstaan er kansen voor het ontwikkelen van nieuwe natuur, watersystemen, recreatie en de verbetering van de grondgebonden landbouw.
De verplaatsingsregeling komt voort uit van het Reconstructieplan Salland-Twente. Op basis van het reconstructieplan komen ongeveer 35 bedrijven in aanmerking voor verplaatsing. Voor de eerste tranche van de VIV-regeling heeft de provincie 4,4 miljoen euro gereserveerd. Het Rijk draagt 10,3 miljoen euro bij. Naar verwachting stellen Gedeputeerde Staten eind dit jaar de VIV-regeling nog een keer open. Het Coördinatiepunt Intensieve Veehouderij (CIV) begeleidt de agrarische ondernemers, de Dienst Landelijk Gebied (DLG) voert de onderhandelingen.