AutoRai

Kampioenen in de Merwede Springs Colt Rally Cup

(10/8/2006)

Geheel in stijl veroverde Hans Weijs jr. samen met zijn navigator John Raven in de Nederlandrally de Merwede Springs Colt Rally Cup. Alleen op de eerste paar klassementsproeven kon de concurrentie, onder aanvoering van Edwin Abbring, het tempo van de KNAF Talent First-equipe nog enigszins volgen. Daarna werd met ferme slagen een aanzienlijke voorsprong opgebouwd. Abbring werd tweede, Henk Westerbeek derde.

Slechts één wedstrijd van de Merwede Springs Colt Rally Cup won Hans Weijs jr. niet. Dat was in Almere, waar hij de zijkant van de sterke Colt CZT flink verbouwde maar desondanks als vierde over de finish wist te komen. In alle andere wedstrijden was de 19-jarige Gelderlander oppermachtig. Zo ook in de Nederlandrally, waarin hij meteen het heft in handen nam. Hij liet zich ook niet afleiden door het feit dat van de eerste drie KPâs er twee vanwege ongevallen werden geneutraliseerd. In eerste instantie pakte hij maar drie seconden op Edwin Abbring, die daarna echter minimaal zeven tellen per proef moest toegeven. âDe opdracht is simpelâ, lachte het KNAF-talent. âEen regelmatige wedstrijd rijden, langzaam maar zeker de voorsprong uitbreiden en als eerste over de finish komen. Dan ben ik namelijk kampioenâ. Het klinkt allemaal simpel en voor Weijs jr. is het rallyrijden kennelijk ook zo simpel. Er werd geen foutje gemaakt en met anderhalve minuut voorsprong kwam hij met navigator John Raven als eerste over het finishpodium, waar hij op uitbundige wijze tot kampioen werd gekroond.

Edwin Abbring keek het allemaal glimlachend aan. Voor de routinier had er niet meer ingezeten, zo bekende hij. âIk kwam maar moeilijk in mijn ritme, vooral vanwege de problemen op die eerste proeven. Op de tweede kon ik het tempo van Hans nog aardig volgen maar daarna liep hij langzaam uit. Zeker toen Hans op een andere KP voor slicks koos en ik zekerheidshalve op intermediates ging. Zijn keuze was de juiste maar op de een of andere manier speelden toch de gebeurtenissen in Hellendoorn nog door mijn hoofd. De laatste proeven hebben we het zelfs erg rustig gedaan omdat de tweede plaats redelijk zeker leekâ.

Die stelling klopte want Henk Westerbeek en Jeroen van der Zalm konden vader en zoon Abbring niet echt onder druk zetten en kwamen haast traditiegetrouw als derde aan. Lachend, dat zeker. âZoals altijd heb ik weinig bijzonders te vertellen. Het liep allemaal volgens plan, ook op die hele snelle stuurproeven bij Putten. Daar rijden was echt genieten en dat is wat we hebben gedaanâ.

Paul Naastepad kwam al evenzeer breed lachend aan de finish, ondanks dat voor hem en Marcel Landzaad de rally slecht begon. Zij waren tijdens het verkennen gesnapt terwijl Naastepad iets harder reed dan was toegestaan. En kregen prompt een tijdstraf van twee minuten nog voor er een meter op snelheid was gereden. Daarmee was de equipe natuurlijk op slag kansloos maar zoals voor elke rallyrijder opgaat: de tijden op de proeven zijn de enige maatstaven. âQua proeventijden zijn we een volle minuut sneller geweest dan Mark Nieuwlaar en dat doet me echt goed. We hebben gewoon hard gereden, ook in het donkerâ.

Mark Nieuwlaar en Jan Coert Kaptein zaten ditmaal niet zo best in hun rallyvel, zo bekende de rijder. âWe zijn al vrij snel ergens een bocht uitgevlogen en op een duiker gestuiterd. Nadat we ook nog eens de verkeerde banden hadden gekozen was de achterstand al te ver opgelopen. De laatste proeven moesten we in het donker rijden. Dat was echt zoeken want we hadden in onze pace-notes nauwelijks referentiepunten opgeschreven. Daar kom je dan pas achter. Nou ja, ook dat is voor ons beginners een leerproces. We hebben bewust geen risicoâs genomen want we hebben dit jaar al eens flinke schade gehad. Ons budget reikt niet zover dat we ons er nog eentje kunnen permitteren. Het is eerlijk gezegd een opluchting dat we hier aan de finish staanâ, aldus Mark Nieuwlaar.

De altijd enthousiaste André Hof kwam niet zo ver, maar dat had niets met het presteren van de rijders of de auto te maken. Een andere rallyequipe was hard van de weg gevlogen, waarbij de navigator Joop van Mierlo gewond was geraakt. En dat was uitgerekend de broer van André Hofs navigator Paul van Mierlo. âUiteraard is Paul meteen uitgestapt. Daar heb ik alle begrip voor. Ik hoop alleen maar dat het niet te ernstig met zijn broer is gesteldâ, sprak Hof berustend.

Uitslag


1. Weijs Jr./Raven 125 km in 1 uur 15 min. 09; 2. Abbring/Abbring op
1 min. 32; 3. Westerbeek/Van der Zalm op 2 min. 09; 4. Nieuwlaar/Kaptein op 3 min. 37; 5. Naastepad/Landzaad op 4 min. 35; Hof/Van Mierlo en Budding/Smedes DNF

Stand:

1. Hans Weijs Jr. 92 (kampioen); 2. Edwin Abbring 81; 3. Henk Westerbeek 76; 4. Mark Nieuwlaar 62; 5. André Hof 41; 6. Paul Naastepad 40