Persbericht
Hoofdproductschap Akkerbouw
Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739
2502 LS Den Haag              Den Haag, 11 oktober 2006
Tel.     070 - 370 83 21
Fax      070 - 370 84 44
E-mail   gzp@hpa.agro.nl
NIEUWE CIJFERS VOOR WINTERTARWERASSEN

Er zijn geen nieuwe rassen van wintertarwe opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2007. Wel zijn er actuele cijfers vastgesteld voor de aanbevolen rassen. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), ingesteld door het Hoofdproductschap Akkerbouw, het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten en Plantum NL.

De CSAR is ingesteld op verzoek van de kweekbedrijven, telers en verwerkende industrie. De commissie zet de Aanbevelende Rassenlijst voort die dreigde te verdwijnen vanwege de nieuwe Zaaizaad- en Plantgoedwet per 1 februari 2006. Aan de hand van de rassenlijst kunnen telers van akkerbouwgewassen echter een hoger rendement uit hun bouwplan halen. Alle schakels uit de keten stemden om die reden in met het voortzetten van publicatie van de rassenlijst en het organiseren van het bijbehorende onderzoek onder de vlag van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

De CSAR beslist formeel over de samenstelling van de lijst. De beslissingen worden inhoudelijk voorbereid door deskundigen van het bedrijfsleven in acht gewaswerkgroepen. Met het bijbehorende onderzoek is jaarlijks circa 1 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag wordt bijeengebracht door kweekbedrijven, telers en verwerkende industrie.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik Greve, onderzoekscoördinator van het Hoofdproductschap Akkerbouw, telefoon 06 - 10 94 46 23.

BIJLAGE PERSBERICHT HOOFDPRODUCTSCHAP AKKERBOUW (11-10-2006)
Overzicht van de raseigenschappen bij wintertarwe (gemiddelde resultaten over de jaren 2002 t/m 2006)
Zie het origineel
Het onderzoek is gecoördineerd door SPNA in Munnekezijl